Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukrativa julturnéer lockar stjärnor

Annons

Popsångare, musikalartister och schlagerstjärnor.

Alla ska ut på julturné i år.

Och det är högtidens ekonomiska gynnsamhet lockar:

Det är mitt jobb, så det är så jag tjänar mina pengar, säger Peter Jöback.

Carola bjuder på "Nya jul i Betlehem", Sissel Kyrkjebø på "Strålande jul" och Peter Jöback på "Jag kommer hem igen till jul".

Artisterna som kuskar landet runt med julproduktioner blir allt fler.

Och det är den sviktande skivmarknaden som ligger till grund.

Den enda möjligheten en artist har till att leva på musiken i dag är att turnera och spela live. Det går inte leva på skivförsäljning. Samtidigt är publiken mer benägen att gå ut och göra ett konsertbesök i december-tid. Folk vill ha en julkonsert-upplevelse i december varje år. Det har blivit en tradition för svenska folket, säger Cenneth Sangré, som är turnéproducent för två av årets största julproduktioner: "Julkonserten 2009" och "Strålande jul".

"Är mitt jobb"

Peter Jöback - som spelar arenor med sin julturné "Jag kommer hem igen till jul" - förklarar:

Jag har sålt 450 000 julskivor, så det finns uppenbarligen folk som vill höra mig sjunga de här låtarna. Jag tror det handlar om att komma i stämning, min tanke är att de ska få sitta ned och slappna av och reflektera över det jag pratar och sjunger om. Folk kanske vill ta en paus i all stress inför julen, säger han.

Finns det en ekonomisk aspekt i julturnerandet för dig?

Det är ju mitt jobb. Jag är sångare och gör konserter. Jag gör konserterna för att det finns en enorm efterfrågan och för att julskivan har sålt så himla bra. Och för att jag är så oerhört stolt över det vi har gjort. Det är mitt jobb, så det är så jag tjänar mina pengar. Det är klart att det är en bra tid för oss som är sångare att sjunga runt julen.

Anders Westin på Westin Promotion - som i år arbetar med en rad julproduktioner - menar att det är en inkomstgaranti för artisterna.

Går du in i en turné som "Julkonserter" eller "Jul i folkton" har du en lön från produktionsbolaget, då riskerar du ingenting som artist. Produktionsbolaget köper artisten. Och då är det affär. Annars tror jag inte att artisten skulle göra det, om jag ska vara ärlig. Det är en trygghet, säger han.

Hoppas det går ihop

Sissel Kyrkjebö som tillsammans med Odd Nordstoga turnerar med "Strålande Jul" är inte alls lika säker på ekonomin.

Hon menar att julkonserter är en chansning.

Nu reser vi runt med en kjempestor produktion, det är 60-70 människor på vägen. "Break even" är hög och vi ska ju helst ha en lön också. Jag hoppas att vi får ihop pengar så att vi har råd att köpa julklappar, säger hon.

Vad får dig att åka ut år efter år?

Jag gör turnén för att få jobba med så fantastiska artister. Det är det man älskar. Jag håller bara fingrar i kors att det ska gå ihop. Då betyder det att man kan åka på turné nästa år också. Det är en gambling.

Ni säljer ut arenor, vad lockar folket?

Det är traditionen och stämningen, man får sådan ro när man hör en jullåt. Och det hör till julen att gå på konsert. Det kanske är den gången folk går på konsert. Och då vill det veta vad de får. Det gör man med en julkonsert.