Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukasjenko stuvar om

Vitrysslands auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko genomförde på fredagen den största omstuvningen i sin regering på flera år.

Ekonomi-, handels- och skatteministrarna fick respass. Även chefen för den statsägda lastbilstillverkaren MAZ har fått sparken efter ett ras i exportsiffrorna.

Försvarsminister Leonid Maltsev tar däremot över posten som ordförande i säkerhetsrådet, vilket uppfattas som en befordran. Han byter plats med Jurij Zjadobin.

Bakom ommöbleringarna anas svårigheter med ekonomisk stagnation. Vitryssland lever fortfarande med en kommandoekonomi i sovjetisk stil och är tungt beroende av stöd från sin stora granne Ryssland, men krisen har ändå blivit kännbar. Exporten har halverats i år och priserna på landets produkter - maskinutrustning, jordbruksvaror och kemiska produkter - har rasat.

En oberoende vitrysk bedömare som nyhetsbyrån Reuters konsulterat säger efter en titt på de nya namnen att det inte precis är någon yngre politikergeneration som är på väg in.