Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lukas Johansson kom från skolbänken till Domsjö som jazzbandsledare

”Gammal är äldst” heter det och givetvis är det så. Lasse Dahlquist skrev ”Gå upp och pröva dina vingar”, vilket kan användas på trumpetaren Lukas Johansson som studerar musik på heltid.

Inför musikaftonen 28 juni i Domsjö kyrka ihop med kvällsgudstjänsten hade Lukas trummat ihop tre erfarna musiker, vilka han ledde med stor pondus i en jazzsession. Kenneth Nordwall trummor, Johan Drejare elbas och Thomas Sondell flygel och sång, ingick i den nybildade jazzkvartetten. Musikerna gav Lukas Johansson full frihet att utforma spelningen till en jazzkväll av bästa märke. Allt lät så väl inövat, men så kan det ju inte ha varit, utan de äldre musikerna visste förstås hur en ”slipsten skulle dras”, då Lukas backades upp på bästa möjliga sätt.

Kvällen inleddes med ”Days of wine and roses” instrumentalt. Med de inlagda trumpetsolona drog det ut drygt 5 minuter innan sista trumpettonen klingade av och en mycket glad Lukas Johansson fick välförtjänta applåder som följdes av ”Mood Indigo”. Här blev det Thomas Sondells tur att ta emot de största applåderna för sina eminenta pianosolon och vackra sång.

Så följde ett kort avbrott för psalmsång och Guds ord, innan det blev dags för kvartetten att spela bossanovan ”Black Orpheus” och därpå ”My Funny Valentine” där Lukas Johansson fick till kvällens jazzigaste nummer, innan det blev ett nytt avbrott med inhopp av prästen Catharina Larsson.

”Gotländsk sommarnatt” gör sig som allra bäst på trumpet med pianoackompanjemang. Den slog igenom med Ernie Englund på 60-talet, men sedan förra sommaren har det blivit Lukas Johanssons låt. Nya applåder till Lukas, innan han kom med kvällens överraskning ”Summertime”. Lukas gjorde den så fint, så den normalt lite vemodiga låten blommade ut rejält.

Efter tacksägelsen, pålysningar och mer Guds ord, avslutades kvällen med tre klassiker, ”Come Sunday”, ”There will never be another you” och extranumret ”What a wonderful world”, som så starkt förknippas med Louis Armstrong.

En glädjestrålande Lukas Johansson tackade å bandets vägnar att de fått spela i kyrkan. Sedan tackade han publiken för att de kommit. Får publiken bestämma så vill man höra bandet fler gånger, men det är osäkert när det kan bli. Skolbänken först för Lukas, sedan när det blir lov så kan det öppnas nya möjligheter. Låt oss hoppas det. Någon mer spelning på hemmaplan i sommar för Lukas ser det inte ut att bli, då den ena spelningen efter den andra strukits på grund av rådande omständigheter.

Kjell Larsson,

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel