Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luftföroreningarna i Ö-vik bland de värsta i landet – professor inbjuden av Aktionsgruppen för E4-tunneln

E4 (Centralesplanaden) genom Örnsköldsvik är en av de tre värst drabbade gatorna i Sverige vad gäller trafikluftföroreningar.
Det hävdade den kände experten och professorn Bertil Forsberg, Umeå Universitet, vid sin föreläsning i Örnsköldsvik, hitbjuden av ABF och Aktionsgruppen för E4-tunneln. Han är forskare och har mångårig forskning bakom sig och har också haft uppdrag hos FN.

Annons

Forsberg redovisade resultat från forskning över luftföroreningars påverkan på människans hälsa. Det sker både en långsiktig påverkan på människan i belastade miljöer, liksom att vid vissa ogynnsamma tillfällen ökar dödstalen. Bland annat hjärtinfarkter, astma, cancer ökar och nu senast har även forskningen visat ökning av demens.

Bertil Forsberg visade också att gränsvärden satta av myndigheter inte alls alltid ger besvärsfrihet för människan. Sverige har i vissa fall till och med lägre krav på gränsvärden än USA, vilket vi inte alltid tror.

Kostnaden för samhället med skador förorsakade av luftföroreningar, som sjukdagar, dödsfall, sjukvård kan idag beräknas genom ASEK – kostnadsnyttoberäkningar. Forsberg menar att kommunen kan kräva av Trafikverket, som är ansvarig för situationen, att kostnaden för skador förorsakade av E4 i centrum klargörs.

Föreläsningen följdes med mycket stort intresse av de 50-tal närvarande, vilket de många frågorna som ställdes, visade. Bland publiken fanns även före detta kommunalrådet Elvy Söderström (hon fortsätter arbetet för Örnsköldsviksbornas bästa!) och riksdagsledamoten och ledamoten i trafikutskottet Jasenko Omanovic´, Härnösand. Deras närvaro gav extra råg i ryggen hos de som kämpar för att få E4 flyttad till en tunnel.

”Vi vill se ljuset i tunneln – Nu” är aktionsgruppens slogan. ”–Nu” står för att tålamodet är på bristningsgränsen.

Mötet avslutades med konstaterandet: Det är en stor orättvisa att Örnsköldsviksborna ska utsättas för detta!

Marianne Lundström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel