Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luften är fri i Drömmebygden

I år 2021 är det Friluftslivets år med rubriken "Luften är fri". Projektet leds av Svenskt Friluftsliv och kommunen med stöd av Naturvårdsverket och syftar till att få fler människor att prova friluftsliv, öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten.

Studier visar att det finns många positiva effekter som i stort sett täcker alla områden i samhället, från stadsplanering, inlärning i skolan, hälsa, jämställdhet och integration. Friluftslivet har också effekter på brottsförebyggande arbete, miljöarbete och ekonomi. Dessutom ger det positiva effekter på en levande landsbygd.

Örnsköldsviks kommun inbjöd föreningslivet att engagera sig kring detta och med chans att söka stimulansbidrag. I Drömmebygden brukar vi samarbeta, så intresseföreningen, Junis och IOGT-NTO bestämde sig att göra något tillsammans. En kväll träffades Birgitta Westman, Sofia Eriksson, Cecilia Nolander, Helen Sandström, Ingrid Darj, Simon Engelbrektsson och Sara Byström, de flesta som är med i gruppen ”Den lekande byn”.

De enades att nu i vinter satsa på aktiviteter under främst sport- och påsklovet utifrån corona-restriktionerna. En tipsrunda på cirka 3 kilometer med tipsfrågor för såväl barn som vuxna placerades ut på ”Bäckarundan”. För vuxna var temat Allemansrätten och för barn/ ungdom var det blandat med djur, natur, böcker med mera.

Det gällde att motivera många att röra på sig med promenader, skidåkning, skridsko med mera. När sportlovsveckan summerades hade cirka 60 personer totalt deltagit och tillsammans klarat av 1 556 kilometer vilket är drygt 17 Vasalopp. Priser delades ut till många av deltagarna.

Nu under påsklovet pågår Äggjakt för de yngre på Valhalla, och för alla åldrar finns Påskjakten. Det är en promenad på cirka 15 kilometer, kan delas upp på flera omgångar enligt egna önskemål. Tio skyltar med tuppar finns uppsatta, och på varje skylt finns tre ord. Nu gäller det att skapa en mening av valda ord. Det visar sig inte så lätt med ord som skum, katt, sten, hon, han och 25 andra ord. Vi ser med spänning fram emot hur många i bygden som är ute på Påskjakt och kan få delta i utlottning av priser. Gruppen har också gett förslag på flera utflyktsmål.

"Luften är fri" fortsätter hela året, och det skall planeras aktiviteter för sommaren, gruppen tar gärna emot förslag på aktiviteter. För Drömmebygden handlar projektet om hälsa, jämställdhet, miljöarbete och naturligtvis en levande landsbygd.

Olle Häggström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel