Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF Västernorrland: Regionbildning handlar inte bara om gränser

LRF Västernorrland följer debatten om Västernorrlands regionbildning och regionindelningen för norra Sverige och vi ser med spänning framemot både den regionkarta som regionindelningskommittén förväntas presentera i början av mars och det delbetänkande som kommer i sommar.

Det finns många utmaningar för vår region, såväl Västernorrland som norra Sverige. Vi är väl medvetna om hur befolkningskurvor och skatteunderlag ser ut, och med senaste tidens sjukhusdebatt så får också sjukvårdsfrågorna mycket utrymme även i denna diskussion.

Samtidigt finns det också en orsak till varför befolkningskurvor och skatteunderlag ser ut som de gör, och där har de gröna näringarna mycket att bidra med för att vända utvecklingen. Därför behöver debatten om regionindelningen även handla om hur den nya organisationen ska se ut, inte bara om geografiska gränser.

De gröna näringarna har basen i företagandet i jorden och skogen. Det gör att vi alltid kommer att finnas just här där vi finns i dag. Medan andra näringar kommer och går består de gröna näringarna och skapar jobb på landsbygden. Inte bara i jord- och skogsbruket, utan också inom förädlingsindustrin och inom företag som levererar varor och tjänster till de gröna näringarna.

Våra gröna näringar har alla förutsättningar att växa och skapa fler jobb i hela norra Sverige och på landsbygden. Ska det vara möjligt behöver såväl berörda myndigheter som den politiska organisationen hitta arbetsformer som skapar grogrund för tillväxt, ökad sysselsättning och fler företag. Därför vill vi gärna vara med och bidra i formandet av en ny regional organisation för regional utveckling för näringslivet och landsbygden.

Debatten om regionindelning handlar i dag alltför mycket om gränsdragningar, huvudstäder och vem som ska vara med vem. Självklart är geografiska gränserna och administrativa centran viktiga, men låt inte frågan stanna där. Vi utgår från att de utredningar som tas fram visar på vilken storlek en organisation behöver ha för att intäkterna ska kunna bära kostnaderna för den befolkning som finns i området, vilka de naturliga gränserna för den organisationen är och vart administrationen rimligast lokaliseras. De geografiska gränser som skapas behöver också övriga myndigheter och organisationer följa, för att förenkla vardagen för alla.

Vår förhoppning är också att våra beslutsfattare är så kloka att de i den här frågan ser till vad som är bäst för regionen och för invånare på såväl kort som lång sikt, och lämnar byapolitiken åt sidan. Ingen blir lycklig av att älska ihjäl sin egen hembygd.

Susanne Öberg

Regionchef LRF Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel