Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRA anklagas för mordorgie i Kongo

Annons

Den ökända ugandiska Herrens motståndsarmé har enligt FN begått massmord i byar i nordöstra Kongo-Kinshasa. Runt 200 människor uppges ha mördats i attacker som skett i medieskugga av Israels Gazaoffensiv.

Medan världsdiplomatin är upptagen med Gazakriget larmar FN:s humanitära organ Ocha om fortsatta osannolika grymheter där krigare från Herrens motståndsarmé (LRA) drar fram i grannlandet Kongo-Kinshasas nordöstra delar.

"Enligt lokala myndigheter dödade rebellerna 40 människor i Faradje den 25 december. Den 26 och 27 december anföll de Doruma och grannbyn Gurba, och dödade 89 i Doruma och 60 människor i Gurba", meddelade Ocha på måndagen.

Minst 20 barn rövades samtidigt bort tillsammans med ett okänt antal vuxna.

I Kongo och Sudan

Under en 20-årig terrorkampanj har LRA blivit ökända för sådana räder, där barnen tas med för att tvingas bli drogade småsoldater, kvinnor mördas eller kidnappas som sexslavar och de vuxna männen huggs ihjäl.

Förutom de uppemot 200 mördade i Kongo anklagas LRA också för att i förra veckan ha huggit ihjäl 45 människor i en kyrka i hemlandet Uganda.

LRA kommer från norra Uganda, men har de senaste åren tagit till flykten in i både nordöstra Kongo och södra Sudan. Militär från alla tre länderna samarbetar nu i jakten på spridda LRA-grupper med huvudmålet att hitta LRA:s mytomspunne ledare Joseph Kony.

Efterlysta av ICC

Under fredssamtal de senaste åren har LRA och ugandiska myndigheter enats om ett fredsavtal, men medan Uganda skrivit på har Kony sedan signalerat att det inte blir någon underskrift eftersom han och andra ledande LRA-figurer är efterlysta av Internationella brottmålsdomstolen (ICC). De efterlysningarna rår inte Uganda över, och förhandlingsläget har därför varit låst.

LRA:s talesman David Nyekorach Matsanga förnekar i samtal med AFP de senaste massakrerna. Han uppger att Kony är öppen för fortsatta förhandlingar, men att de tidigare sudanska medlarna inte duger längre utan att LRA-sidan kräver medlare från Tanzania eller Sydafrika.

Mer läsning

Annons