Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lövudden får stöd av länsmuseet

Motståndarna till en rivning av Lövudden får stöd från länsmuseet. Antikvarien Hjördis Ek har skickat en skrivelse till kommunen, där hon konstaterar att byggnaden är i gott skick och bör bevaras, detta efter att ha sett en bild på huset.

Som vi berättat har Elimförsamlingen sålt den gamla sommarvillan Lövudden till Niklas Nyberg och Tobias Enström, vilka planerar att i första hand bygga två nya hus på platsen.

För att köpet ska gå igenom måste man dock först och främst få tillstånd att riva Lövudden, vilket de boende på Dekarsön protesterat kraftigt mot.

Nu har de fått stöd av antikvarien Hjördis Ek på Länsmuseet i Härnösand. I en skrivelse till plan- och miljönämnden säger hon bland annat:

"Byggnaden är heller inte i dåligt skick utan den har underhållits kontinuerligt" ... "Länsmuseet anser att sommarvillan har ett kulturhistoriskt värde och att det är viktigt att bevara den för framtiden".

– Det är en fin gammal sommarvilla, typisk för sin tid, och de är inte så vanliga längre, säger Hjördis Ek.

Har du varit på Dekarsön och undersökt den?

– Nej. Jag har sett den på bild och den ser ut att vara i väldigt bra skick.

Elimförsamlingen håller inte med. Så här sa kassören Thomas Edblad:

– Tak och grund är dåliga, den har englasfönster, dålig isolering och det finns ingen handikappanpassning. Det skulle kosta enorma pengar att renovera.