Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lövgren (S) vill inte bjuda in SD: "Skillnaden är för djup – det står vi för"

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) har inga planer på att bjuda in Sverigedemokraterna till det runda bordet. SD är och förblir utanför: "Skillnaden är för djup."

Oppositionsrådet Per Wahlberg (M) ifrågasätter varför SD inte bjuds in till landstingets rundabordssamtal över partigränserna.

– Det här är inte någon landstingsgrej. Det här är ett partipolitiskt initiativ från majoriteten. Då väljer vi vilka vi vill resonera med. Det kan vara en, två eller alla, är svaret från Erik Lövgren (S).

Anledningen till att Sverigedemokraterna inte var bjudna senast och inte tidigare är en fråga om grundsyn.

– Vi har inte samma grundsyn om männskors lika värde. Skillnaden är för djup. Det står vi för. Därför gör vi i likhet med våra moderpartier i riket så att vi bjuder inte in SD.

– Däremot, om vi ska ha något nytt möte med rundabordssamtal, kan väl Per Wahlberg ta upp den frågan med samtliga partier, säger Erik Lövgren.

Frågan om martyrroll som kan gynna Sverigedemokraterna tycker han är relevant.

– Hur hanterar man partier som man inte delar grundsyn och värdegrund med? Vi har valt att hantera det på det här sättet.

Rundabordssamtalen drog i gång i oktober i fjol. Bakgrunden var landstingets allvarliga läge och majoriteten vill öppna för en förutsättningslös dialog om åtgärder och lösningsförslag.

Senast man träffades, alla utom SD, var i tisdags i förra veckan.

Ledarekommentar (S): Men Wahlberg, de ÄR ju inte demokrater!

Läs mer: Stridsyxan nedgrävd – partierna i landstinget möttes för samtal: "Ett steg i rätt riktning"

Läs mer: Rundabordssamtal ska lösa landstingskrisen