Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovande framtid för jordbrukare

Det svenska jordbruket blir allt mer lönsamt. Under 2007 var det fler mjölkbönder som satsade än som lade ner.

- Framtidstron är väldigt bra, säger bonden Johan Östman.

Förra veckan presenterades en rapport från den årliga undersökningen Lantbruksbarometern. Resultatet visar att alla siffror pekar uppåt, och under förra året slog lönsamheten rekord.

- Vi har inte märkt av prisskillnaderna än, men det kommer, säger Johan Östman.

Tillsammans med Elin Lundgren driver han en verksamhet med 75 mjölkdjur. De är båda 23 år och gick direkt från naturbruksgymnasiet i Nordvik till att skaffa en egen gård. De var länge de yngsta i Sverige med eget jordbruk.

I januari flyttade de större delen av djuren till Ulvik, men en del finns fortfarande kvar i Själand där de bor kvar tills huset i Ulvik är renoverat.

- Vi började vid rätt tidpunkt, det var många som sa till oss att det här inte var något att hålla på med. Men vi är tjuriga och ville bevisa motsatsen, säger Johan Östman.

Enligt LRF är 98 procent av Sveriges bönder stolta över att vara jordbrukare och 86 procent kan tänka sig att rekomendera yrket till yngre generationer. Även familjen i Ulvik tycker att unga och intresserade ska satsa på livet som jordbrukare.

- Man får vara sin egen och vara ute mycket, säger Elin Lundgren.


JESSICA IVARSSON
0611-554800