Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotteri ska hjälpa noshörningar

Annons

Tjuvjakten på noshörningar i södra Afrika har på kort tid ökat från ett tiotal djur per år, till över 1 000 förra året. Nu ska tjuvjakten bekämpas - med hjälp av lotteripengar.

Att handla med noshörningars horn är förbjudet. Men den svarta marknaden är stor i framför allt Kina och Vietnam, där malda horn används bland annat i tron att pulvret är potenshöjande och motverkar baksmälla. Priset på horn överstiger guldet många gånger om.

Organisationerna Peace Parks och WWF ska försöka motverka tjuvjakten genom att göra noshörningens horn oattraktiva för köparna.

Metoden går ut på att spruta in kemikalier i hornen som inte är farliga för djuren men gör människor sjuka om de får det i sig. Dessutom monteras radioaktiva spån in som ger utslag på flygplatsernas säkerhetskontroller. Slutligen sänder en gps-teknik ut signaler om hornen kapas.

Ambitionen är att samtliga noshörningar i nio afrikanska länder ska kemikaliebehandlas. Nederländska Postkodlotteriet bidrar med drygt 127 miljoner kronor och Svenska Postkodlotteriet med nio miljoner kronor.

Den här ofantligt stora summan är livsförändrande för noshörningarna. Det kan vara den sista räddningsplankan, säger naturfotografen Mattias Klum, som har fått i uppdrag att dokumentera projekten, till TT.

Mer läsning

Annons