Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösningsmedel i grundvattnet

Nu ska miljögifterna vid tvätten i Långsele saneras. SGU, Sveriges geologiska undersökningar, har grundligt utrett föroreningarna och vill nu åtgärda de gamla miljöförsyndelserna.

Föroreningarna har varit kända länge. En nu avslutad åtgärdsutredning slår fast att lösningsmedlet PCE, tetrakloretylen, finns i området och att det dessutom spridit sig norr om fastigheten och även nått grundvattnet.

Hur allvarligt är det här?

– Det är ingen jätteallvarlig förorening, det finns inga hälsorisker för någon i dag, säger Helena Andersson, projektledare på SGU:s enhet för förorenade områden.

De största föroreningarna, själva källan, finns under tvätteriets nuvarande fastighet. Men några farliga värden för de som vistas i lokalen har inte mätts upp. De halter som spritt sig är enligt Helena Andersson inte heller alarmerande. Men giftet måste bort.

– Det kan innebära risker i framtiden och därför måste vi sanera, säger hon.

Gifterna har sitt ursprung i den kemtvätt som fanns på platsen tidigare. Den startade i Långsele redan 1968, då i statliga FFV:s regi. Därefter tog landstinget över anläggningen och drev den mellan 1978 och 1996. Det sista året lades också kemtvätten ner medan det övriga tvätteriet drevs vidare privat. I dag ägs det av Textilia.

Eftersom gifterna spreds under den statliga tiden är det också staten som står för saneringen. Hur mycket det kommer att kosta vill inte Helena Andersson spekulera i.

– Det är svårt att i förväg säga om det man gör kommer att ge det resultat man vill ha. Det kan behövas kompletteringar, förklarar hon.

Den konsult som gjort utredningen, Kemakta, har lagt förslag på flera olika alternativ till åtgärder. Två av alternativen, som i korthet innebär att man schaktar bort de förorenade massorna, anses för kostsamma och störande. Därför ska man nu titta närmare på två olika förslag på pumpning och vakuumextration i kombination med diverse ventilationsåtgärder.

Tidigast nästa år kan saneringen påbörjas. Nu i höst ska SGU, landstinget och Textilia träffas och diskutera vilket alternativ som ska väljas. Saneringen kommer att pågå parallellt med verksamheten i tvätteriet och ambitionen är att störningarna för verksamheten ska bli så korta och milda som möjligt.

Enligt Helena Andersson kommer arbetet att ta ett par år och det behövs dessutom ett efterföljande kontrollprogram så att man kan se om åtgärderna verkligen varit lyckade.