Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Løseth släpper rodret på Vattenfall

Annons

Vattenfalls vd Øystein Løseth förlänger inte sitt kontrakt och styrelsen har redan börjat söka en efterträdare. "Ett personligt beslut", skriver han själv.

Vattenfall studsar samtidigt tillbaka från brakförlusten under tredje kvartalet 2012.

Øystein Løseth meddelar i samband med kvartalsrapporten att han inte förlänger sitt kontrakt, som löper ut i mars 2015.

En förhandling om en förlängning av Løseths femårskontrakt skulle ha inletts i oktober men nu kommer det inte att ske. I stället inleder styrelsen rekryteringen av en efterträdare.

Jag har inte fått sparken och jag har inte blivit ombedd av styrelsen att lämna jobbet, sade Løseth på bolagets presskonferens.

Han förklarar i stället beslutet med att han "vill komma hem".

Jag har pendlat i många år och om jag skulle skriva på ett nytt kontrakt skulle jag få pendla i fem år till.

Han är inte rädd för att tillkännagivandet att han ska avgå kommer att försvaga hans ställning i bolaget.

Nej inte alls. Jag har många duktiga kollegor och den saken är jag inte alls rädd för.

Styrelseordförande Lars G Nordström vet inte nu om Løseth kommer att jobba kvar i bolaget hela kontraktstiden ut.

Det vet vi inte, det vet varken han eller jag. Vi ska sätta i gång en sökprocess nu och jag vet inte hur lång tid den tar, säger Nordström. Både styrelsen och Øystein är helt öppna för att det kan bli hela perioden ut, det kan också bli kortare. Han har ett avtal som löper fem år, han är anställd och ska ha lön fram till mars 2015.

Løseth blev vd för Vattenfall 2010. Han var innan dess vd för det nederländska energibolaget Nuon som Vattenfall köpte året före, och satt då alltså på andra sidan förhandlingsbordet.

Vattenfall betalade 89 miljarder kronor netto för Nuon, en affär som kritiserats hårt i efterhand. Vattenfall har tvingats göra enorma nedskrivningar till följd av affären. Över 40 procent av Nuons värde har försvunnit sedan köpet.

Finansmarknadsminister Peter Norman tänker inte kommentera att Løseth lämnar vd-posten.

Den statliga kraftkoncernen redovisar en vinst före skatt på 3 103 miljoner kronor för årets tredje kvartal. Det kan jämföras med en förlust på 3 605 miljoner kronor samma kvartal i fjol.

Nettoomsättningen lyfte från 33,7 miljarder till 37,0 miljarder kronor.

"Tack vare kostnadsbesparingar och tidigare gjorda prissäkringar kan Vattenfall redovisa ett stabilt underliggande rörelseresultat för januari-september 2013. Vattenfall uppvisar även ett starkt kassaflöde efter investeringar", skriver Løseth i en kommentar.

Av rapporten framgår att Vattenfall har beslutat att öka besparingarna nästa år med 1 miljard till totalt 2,5 miljarder kronor. Därtill påförs ett nytt besparingsmål på 2 miljarder kronor 2015.

Investeringsprogrammet för femårsperioden 2014-2018 reduceras till 105 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 123 miljarder kronor för 2013-2017.

Uppdelningen av Vattenfalls verksamhet i en nordisk och en utom-nordisk del går som planerat, enligt Øystein Løseth. Planen är att den nya organisationen kommer att träda i kraft vid årsskiftet.

Vattenfalls underliggande rörelseresultat minskade med 10,6 procent till 4 miljarder kronor, främst till följd av högre kostnader för inköp av utsläppsrätter, skriver koncernen i rapporten.

Elproduktionen under kvartalet var i stort sett oförändrad på 40 terawattimmar.

Løseth hade förra året en lön på 13 560 000 kronor och 391 000 kronor i andra ersättningar. Enligt hans avtal ska styrelsen ett och ett halvt år innan avtalet löper ut fatta beslut om förlängning eller inte, vilket alltså sker nu. Utöver lönen har han enligt Vattenfall en pensionspremie som motsvarar 30 procent av hans fasta lön. Förra året var avsättningen fyra miljoner kronor. Han kan välja att ta ut sin tjänstepension från 57 års ålder, vilket han fyller 2015.

Mer läsning

Annons