Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Los Angeles får öppet lesbisk biskop

Los Angeles-stiftet inom Episkopalkyrkan i USA har fått en öppet lesbisk biskop. Men det kan bli bråk om utnämningen.

Episkopalkyrkan är en amerikansk gren av den anglikanska kyrkan och det är andra gången en person som öppet lever som homosexuell utses sedan USA-kyrkan upphävde sitt förbud mot biskopsvigning av homosexuella.

Efter beslutet, som fattades av kyrkomötet på söndagen, kom mycket snart ett uttalande från ärkebiskopen av Canterbury Rowan Williams, som leder världens anglikaner. I uttalandet heter det att utvecklingen reser "mycket allvarliga frågor" när det gäller Episkopalkyrkans plats i den anglikanska gemenskapen.

Ärkebiskopen framhåller samtidigt att valprocessen ännu inte är avslutad; valet måste bekräftas på flera olika nivåer inom kyrkan.

Mary Glasspool, 55 år, och 53-åriga Diane Jardine Bruce, som också utsågs i helgen, blir de första kvinnliga biskoparna i Los Angeles-stiftets 114-åriga historia.

Glasspool lever med en kvinna sedan 1988.

Episkopalkyrkans första öppet homosexuelle biskop, Gene Robinson, valdes 2003 vilket ledde till att flera konservativa stift lämnade kyrkan.