Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lori vann "Allt för Sverige"

Annons

Tårar, skratt, kulturkrockar och utslagstävlingar. "Allt för Sverige" har avgjorts och segrare är Lori Ferguson från Florida.

Jag hade oddsen emot mig, säger hon till TT.

Det har gått ett halvår sedan Lori Ferguson och hennes sju konkurrenter reste riket runt för att spela in årets upplaga av "Allt för Sverige". Men när TT når henne på telefon från USA skulle man kunna tro att hon precis vunnit tävlingen. Hon skrattar och talar upphetsat om finalen där hon slog ut motståndaren Matthew Anderson och vann en träff med sin svenska släkt.

Om man har sett de andra tävlingarna så vet man att jag hade oddsen emot mig. Jag tror att man lär sig av att gå igenom många tävlingar. Det viktigaste är att hålla huvudet kallt och tänka klart, säger Lori Ferguson.

Personliga öden

"Allt för Sverige" har lockat runt 1,5 miljoner tittare under åtta veckor på raken och utslagningstävlingarna utgör en viktig del av programmets dramaturgi. Ändå är det kanske främst deltagarnas personliga öden och deras familjers historier som fängslar tittarna. Bakom varje svensk-amerikan finns en berättelse som speglar den tid då runt en femtedel av Sveriges befolkning lämnade sitt hemland för att starta nya liv i Amerika.

Lori Ferguson hade släktforskat redan innan hon blev uttagen för att medverka i "Allt för Sverige" och kände väl till sin släkts historia, ändå var upplevelsen av besöka släktens skånska hembygd överväldigande.

Det är en sak att släktforska, man kan lära sig namn och årtal, men det är tråkigt, man kan lika gärna läsa telefonkatalogen. Att komma till Sverige och se var de levde gör att man verkligen förstår. Det var helt fantastiskt, säger hon.

Känsloladdat möte

För Lori Fergusons del blev mötet med de svenska släktingarna känsloladdat.

Jag var så trött när jag skulle träffa dem för jag hade inte kunnat somna natten innan. Innan jag skulle träffa dem fick jag vänta. Jag väntade och väntade. Det var nog bara 20 minuter, men det var de längsta 20 minuterna i mitt liv.

Mötet med den svenska släkten blev kort. Lori Ferguson kunde bara stanna ett par timmar innan hon var tvungen att ta sig till flygplatsen för att resa hem till USA. Men det första mötet med svenskarna blir inte det sista. "Allt för Sverige"-vinnaren planerar att återvända och hennes svenska släktingar har redan bokat flyg för att hälsa på i USA.

Min första svenska släkting kommer i mars, det är spännande, säger Lori Ferguson.

Mer läsning

Annons