Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loppiskväll i Docksta med omnejd

När jag vaknade på onsdagsmorgonen så regnade det! Typiskt, tänkte jag, det är klart att det skulle regna just idag, när det är Loppiskväll i Docksta med omnejd.

Vid 12.30-tiden upphörde regnet i alla fall, och när klockan slog 15.00 och loppisen började var vädret bästa tänkbara. Då kunde man se dockstaborna vandra med mot centrum. När jag själv vid 17-tiden åkte bil till Docksta, fanns det bilar parkerade överallt. Man höll det anbefallda sociala avståndet mycket bra faktiskt. Det kunde också bero på att själva loppisverksamheten var så utspridd. Grundidén var enkel. Man ställde ut de prylar man hade att sälja på bord på tomten eller annan lämplig plats. Man anmälde också till Malin att man hade prylar att sälja, och då tryckte Malin 100 kartor med de olika loppisställena utsatta. 14.45 var dessa slut, det vill säga en kvart innan själva loppisen började, så Malin tryckte 100 till. Och ändå fanns kartorna på Facebook. Tala om tryck!

Jag kontaktade den som startade verksamheten – Malin Sjölander från Docksta – om hennes tankar inför att starta en loppisverksamhet med den här utformningen. När jag frågade henne om hur man får en så här galen idé, svarade hon, att hon fick idén från Junsele, där man hade Nattloppis. Hon diskuterade med några vänner, och så startade hon för tre år sedan. Ifjol var det 40 olika aktörer som ställde ut prylar till försäljning.

Hon hade många funderingar inför att starta Kvällsloppis i år på grund av coronapandemin. Hon kontaktade för säkerhets skull Folkhälsomyndigheten för att höra deras åsikt om ett arrangemang med den här utformningen. De hade inget att invända, så Malin fortsatte arbetet.

I år hade, förmodligen av coronaskäl, loppishandlarna minskat till 20, men antalet besökare hade inte minskat. Loppisen gäller inte bara själva Docksta, utan i byarna runt omkring finns det också loppisförsäljare.

Malin har även andra satsningar på sitt samvete. Hon har sedan 10 år tillbaka anordnat en årlig klädbytardag för barnfamiljer. När vi hade asylsökande inkvarterade på Sjöliden, var hon med och bildade ett flyktingråd som hjälpte de asylsökande. Hon gör detta av intresse utan att få någon ekonomisk vinning av det hela. Ett ytterligare bevis på vibyggeråbornas kreativitet!?!

Karl-Anders Nordström

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel