Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidtalangen Frida Karlsson har kvalificerat sig till ungdoms-EM – i friidrott: ”Ska bli roligt och spännande”

I vintras dominerade hon under JSM i skidor och nu ska 17-åringen tävla igen – men denna gång handlar det om ungdoms-EM i friidrott i Georgien.

Annons

Sollefteås skidtalang Frida Karlsson gjorde succé under junior-SM i Torsby i vintras där hon totalt åkte hem två guld och två silver. Under sommarhalvåret är det försäsongsträning som gäller, med fokus på löpning och rullskidor – och nu har Frida tagit löpningen till en ny nivå.

– Jag funderade ett tag på vad jag skulle göra i sommar, eftersom jag alltid kört löpning som komplement. Men så skulle det inte vara några banpass som passade in i mitt schema i sommar och då fick vi se detta lopp, säger Frida som precis avslutat ett pass på rullskidor.

– Och det passade bra då vi hade en fri helg, så vi bestämde oss på tisdagen att vi skulle åka ner till Göteborg.

För på Ullevi i Göteborg skulle Världsungdomsspelen, Europasstörsta friidrottsevenemang för idrottare i åldrarna 12 år och uppåt, hållas i vanlig ordning. En tävlingshelg som sedan starten 1996 vuxit från omkring 1800 till över 8200 starter.

Frida åkte ner till Göteborg under torsdagskvällen och sprang sedan på fredagen – 3000 meter i seniorklass.

– Den distansen, 3000 meter som var det jag ville springa, fanns inte i ungdomsklass, säger Frida som är nöjd med tiden 9:47.

– Jag klarade EM-gränsen som var 9:53 och blev uttagen, så det gick jättebra.

Frida på Ullevi.

Biljetten till EM innebär att Frida redan till helgen åker ner till Tblisi i Georgien för att tävla mot andra friidrottare. Något hon knappt hunnit reflektera över än.

– Det ska bli roligt och jag vet inte vad som väntar mig. Jag är ju inte friidrottare egentligen, men det ska bli roligt och spännande.

För det är egentligen inte friidrott som Frida brukar lägga fokus på, och prioritera, under sommaren utan mer långdistanslöpning i skogen. Och i år hade hon dessutom bara hunnit med att löpa på bana en gång innan helgen i Göteborg.

– När jag tränar löpning tränar jag inte banlöpning utan springer i skogen, men allt som har med löpning att göra fungerar som ett bra ”sommarkomplement” till skidorna.

Efter en stark helg i Göteborg – har du satt upp några mål för kommande helg i Georgien?

– Nja, jag tror att det finns de som springer ganska mycket snabbare än mig, men jag har egentligen ingen koll alls – varken på vilka som tävlar eller vart Georgien ligger, skrattar hon.

– Men det som är så bra med friidrott är att man kan tävla med sig själv och försöka förbättra sin tid varje gång, så det är ett mål jag har – att göra personbästa.

Det är därmed inte pallplaceringarna utan att tävla med sig själv som ligger i fokus för Frida kommande helg. Men när det kommer till vinterns skidor är det däremot annorlunda.

– Ja, då ligger fokus på att bli bäst, säger hon.

Frida i den svenska dressen.

Mer läsning

Annons