Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löntagarna hade ett starkt decennium

Pensionärerna är 00-talets förlorare.

Men i övrigt har hushållen haft en häpnadsväckande stark ekonomisk utveckling. En familj med två barn har fått över 8 000 kronor mer per månad att röra sig med.

Det började med en IT-krasch och lågkonjunktur och slutade med en hejdundrande finanskris och kraftigt stigande arbetslöshet.

Trots det - 2000-talets första decennium blev ett mycket gott ekonomiskt årtionde för nästan alla, åtminstone för dem med jobbet kvar, visar en genomgång som Swedbanks Institut för Privatekonomi har gjort.

Skattesänkningar, löneökningar och en ovanligt låg inflation bidrog till det.

Tvåbarnsfamiljen har 8 400 kronor mer kvar i månaden att leva för, borträknat inflationen och när de nödvändigaste utgifterna är betalda. Det innebär en ökning med hela 140 procent. Allra bäst utveckling, procentuellt sett, har den ensamstående underhållsskyldige föräldern fått, 152 procent mer kvar att leva på.

Den ensamstående föräldern med hemmaboende barn har också bättrat på sin standard, men "bara" med 47 procent eller 1 890 kronor i månaden.

Enligt Swedbanks beräkningar har hushållens konsumtion per individ ökat med tio procent mellan åren 2000 och 2008.

Men för pensionärerna är bilden annorlunda. Pensionärsparet har fått en standardsänkning med sju procent eller 560 kronor i månaden under decenniet.