Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lönen är rättvis"

Löneläget i Härnösands stift är rättvist.
Det anser Sten Bylin, kyrkoherde i Grundsunda församling och kretsordförande för Kyrkans akademikerförbund i Härnösands stift, som organiserar de flesta prästerna.

Annons

– Det var i början av 90-talet som det var mycket svårt att rekrytera präster till Härnösand stift som vi och arbetsgivaren kom överens om att höja lönen med 30-35 procent för att på sikt kunna säkra tillgången på präster. Och detta har lyckats. Vi har för närvarande enbart en vikariebesatt tjänst som kyrkoherde, säger Sten Bylin.

Läs också: Domprosten bäst betald i Svenska kyrkan

Dessutom bakades även andra förmåner in i lönen i samband med att församlingarna och inte staten tog över personalansvaret när kyrkan och staten skildes åt.

Enligt honom är man överens om att Härnösands stift även i fortsättningen ska ha ett löneläge mellan 5000 och 6000 kronor mer än i övriga landet. Nu har en kyrkoherde i Härnösands stift en genomsnittlön på 550000 kronor.

– För kyrkoherdar ingår eventuell övertidsersättning i lönen till skillnad från exempelvis komministrar. Dessutom måste en kyrkoherde kunna allt mellan himmel och jord, inte minst i en liten församling som vare sig har informatörer eller ekonomer anställda, säger han.

Mer läsning

Annons