Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löneklyftan ökar mellan män och kvinnor

Under en livstid tjänar en man 3.6 miljoner kronor mer än en kvinna.
En kvinna ägnar sex år mer än mannen åt obetalt hemarbete.
– Könsstrukturer gör att det värderas högre att lägga asfalt än att lägga en gammal, säger Stina Haglund.

Annons

2009 hade kvinnorna i Västernorrland en medelinkomst som låg 60 000 kronor lägre än männen. Nu har glappet ökat till 65 000 kronor, enligt en färsk rapport från Länsstyrelsen.

Stina Haglund är egenföretagare och undervisar i jämställdhetsfrågor.

– Könsstrukturerna gör arbetsmarknaden extremt könssegregerad. För att använda Gudrun Schymanns citat: det är könsstrukturerna som gör att vi värderar att lägga asfalt högre än att lägga gamla. Att vårda gamla, ta hand om barn och städa har kvinnor alltid gjort gratis, säger hon.

Könsstrukturen på arbetsmarknaden i länet är tydligt uppdelad mellan män och kvinnor inom flertalet branscher, enligt rapporten. Bland kvinnor dominerar vård- och omsorgspersonal - där finns en av fyra kvinnor. Inget yrke dominerar på samma sätt för män, där är yrkesbilden bredare.

– Löneskillnaderna i statistiken beror i huvudsak på olika livsval. Men det är ingen slump att kvinnor och män väljer olika. Om man kommit till insikt om att män inte föds med en bilkörar-gen och kvinnor med en blomälskar-gen eller liknande så bör slutsatsen vara att vi fostras olika, säger Stina Haglund.

I länet är löneskillnaden som störst i Örnsköldsvik.

– Normer är enormt tröga och svåra att förändra. Vi måste medvetandegöra att de finns. Jag måste förstå att när jag känner ett ansvar för att hämta tidigt på dagis så är det normstyrt, när jag vill vara ansvarig för att handla är det normstyrt, om jag prioriterar att arbeta deltid så finns det orsaker till det. Jag ska göra det jag vill men ju större insikt jag har om att jag blir påverkad av ett system, desto lättare har jag att förhålla mig till det och göra friare val.

Rapporten visar att kvinnor i Västernorrland generellt har högre utbildningsnivå än männen.

– Även gymnasievalen är könssegregerade. Det är inte lätt för en man som vill bli sjuksköterska eller vårdbiträde. Könsnormer styr kvinnor och män och begränsar fria val.

I Västernorrland är det fler kvinnor än män som använder föräldraförsäkringen och det är fler kvinnor som stannar hemma med sjukt barn. Kvinnor går oftare ner och jobbar deltid, vilket ger en sämre pension.

Den färska statistiken visar att en kvinna arbetar i genomsnitt 47 minuter mer per dag än män i obetalt hemarbete. Under ett arbetsliv blir det sex år.

Hur ska man bryta den könssegregerade arbetsmarknaden?

– Genom utbildning, kunskap och personlig utveckling i syfte att förstå de normer som styr oss, säger Stina Haglund.

Läs mer: Allt om internationella kvinnodagen på Allehanda.se