Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Londonmöte förberedde Syriensamtal

Annons

Ett antal västländer och deras allierade i Mellanöstern pressar Syriens splittrade opposition att delta i fredskonferensen Genève 2. Målet är att få till stånd samtal som stoppar inbördeskriget i Syrien.

Storbritanniens utrikesminister William Hague, värd för ett möte om Syrienkonflikten i London i dag, understryker hur viktigt det är att alla delar av den syriska oppositionen deltar i fredssamtalen som preliminärt är planerade att hållas i Genève nästa månad.

Om de inte är en del av fredsprocessen i Syrien, så är allt det syriska folket har att välja emellan å ena sidan al-Assad och å den andra extremister, sade Hague i ett uttalande inför mötet.

Det finns många hinder för samtalen: en splittrad opposition, rivalitet mellan väpnade rebellgrupper och president Bashar al-Assads vägran att lämna ifrån sig makten.

Hague tillade att ingen av parterna i Syrien förmår vinna striden militärt.

Ledaren för den syriska oppositionskoalitionen Ahmad Jarbas budskap till Londonmötet var att hans grupp inte kommer till fredssamtalen i Genève om målet inte är att störta al-Assad.

Enligt Hague var deltagarna på Londonmötet eniga om att al-Assad är utesluten i en framtida syrisk ledning.

Mer läsning

Annons