Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalt MP-språkrör i Örnsköldsvik: "Miljöpartiet måste hitta tillbaka till en grön politik"

Andra helgen i januari samlades ett 40-tal människor aktiva i den gröna rörelsen och Miljöpartiet på Jädersbruks herrgård i Arboga, för att identifiera de huvudproblem som många gräsrötter upplever med den förda politiken i regeringen och för att diskutera vad vi kan göra åt den. Från Västernorrland åkte undertecknad som röst från Miljöpartiet i Örnsköldsvik.

Med på konferensen var förutom några riksdagsledamöter även tidigare MP-språkröret Birger Schlaug, som inledde sig föreläsning om grön ideologi så här:

"Vi har ett parti i dag som talar om att man ska vara visionär realist, det vill säga visionär inom de ramar som av etablissemanget uppfattas som realistiska. Med den uppfattningen så hade vi inte haft kvinnlig rösträtt, folkskola, betald semester, kravmärkt mat eller klorblekt papper. Jag tror inte vi behöver så många visionära realister, vi behöver realistiska visionärer."

■■ För fler insändare, klicka här.

Så vad är då kärnproblemet inom Miljöpartiets ledning?

Jo, när vi har för många inom ledningen som anammat det nyliberala tänket och som inte är djupt förankrade inom den gröna ideologin – som är Miljöpartiets grundbult – så har det visat sig vara enklare att fatta beslut som strider mot vår ideologi, partiprogram och valmanifest.

Vi har sett det med brunkolet, flyktingpolitiken och värdlandsavtalet. Frågor som ur ett grönt perspektiv är omöjliga att ställa sig bakom. 

De har också tappat det mesta av sin systemkritik och börjat tala om hållbar tillväxt, istället för hållbar ekonomisk utveckling. Två begrepp, som när man sätter sig in i dem på djupet ur ett helhetsperspektiv, är varandras motsats i det mesta.

Här är det viktigt att vi på årets kongress väljer in nya kandidater som har en stark förankring i just den gröna ideologin och som har modet att stå upp för det som är grönt.

Vi behöver modiga politiker som vågar tala om rotproblemet till vad som skapar de sociala och ekonomiska orättvisorna som växer. Som vågar säga de obekväma sanningarna om konsekvenserna med att ha en ekonomi som styr politiken, när det i själva verket borde vara tvärt om. 

Att skydda vår biosfär borde vara vår högsta prioritet – ren luft, vatten, mark, energi och biologisk mångfald. Om vi inte gör det blir vi sjuka och dör.

Andra saker, som kapitalism, ekonomi, valuta och marknaden är inga naturkrafter – vi har skapat och hittat på allt detta. Men vi är inte oföränderliga, och tillsammans kan vi ändra på detta. Steg för steg kan vi reformera de system som skapar konflikter, omfattande miljöförstöring och sociala, ekonomiska orättvisor. Det är ju just detta som grön ideologi handlar om – solidaritet med naturen och människorna, kommande generationer, fred och frihet.

Vad vi tänker, säger och hur vi handlar måste vara i harmoni för att vår politik ska bli trovärdig. Nu är det dax att kraftsamla till årets kongress och se till att rösta på motioner och kandidater som är i linje med den värld vi vill ha och som vi ska lämna över till våra barn.

Jenny Nilsson

Lokalt språkrör Mp Örnsköldsvik

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel