Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalt motstånd mot kemvapenlast

Annons

Bortforslingen och destrueringen av de allra farligaste kemvapnen från Syrien är försenad och tros bli klar till slutet av juni.

Men borgmästaren i italienska Gioia Tauro, dit de ska transporteras, protesterar häftigt.

Förseningen på tre månader är en följd av logistiska problem och bristande säkerhet, sade Ahmet Üzümcü, chef för Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW), inför journalister i Rom på torsdagen.

Destrueringen av kemikalier som senapsgas, komponenter till sarin och den modernare nervgasen VX skulle enligt den FN-stödda planen vara klar i slutet av mars, men det låter sig inte göras.

Italienskt besked

De allra farligaste kemikalierna lastas ombord på det danska fartyget Ark Futura för vidare transport till hamnen i Gioia Tauro i Kalabrien. Där ska uppskattningsvis 60 containrar med hjälp av kranar flyttas över till ett amerikanskt fartyg som ska ta hand om destrueringen ute till havs.

Italiens transportminister Maurizio Lupi sade under en utfrågning i parlamentet på torsdagen att det ska ske i början av februari.

Det kommer inte att bli någon lagring på land, försäkrade han.

"Riskerar livet"

Men borgmästaren i Gioia Tauro är upprörd.

Det här är allvarligt. De äventyrar mitt liv. Om någonting händer kommer folk att jaga mig med högafflar, sade Renato Bellofiore.

Storbritannien lovade i december att ta hand om en del av de syriska kemvapnen för destruering och att eskortera de danska och norska fartyg som sköter transporterna.

Det första brittiska kontraktet att ta hand om cirka 150 ton kemikalier går till den franska multinationella koncernen Veolia Environnement, uppgav källor som är insatta i ärendet på torsdagen.

Kemikalierna ska enligt källorna behandlas på företagets förbränningsanläggning i Ellesmere Port i Cheshire.

Mer läsning

Annons