Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokala skolpolitiker vill rädda Campus Härnösand

En nedläggning av campus Härnösand kan försämra våra möjligheter att rekrytera nya lärare. Det säger Åsa Sjödén (S), ordförande i barn- och skolnämnden i Sollefteå. Tillsammans med sina nämndskollegor i Kramfors och Örnsköldsvik ger hon sig nu in i debatten om Mittuniversitetet i Härnösand.

De tre kommunerna har i dag ett nära samarbete med Campus Härnösand.

– De flesta av våra lärare har studerat där och många av studenterna från Härnösand har genomfört sin praktik i våra skolor. Att lägga ner i Härnösand skulle förstöra samarbete och kontaktnät som tagit många år att bygga upp och därmed försvåra för våra kommuner att rekrytera, säger Åsa Sjödén.

Campus Härnösands inriktning på distansstudier har enligt Sjödén också varit väldigt viktigt. Det har gett många möjlighet att studera till lärare trots att man haft familj och därmed inte kunnat flytta.

– Det har varit väldigt viktigt för oss. Jag studerade själv till lärare i Härnösand, säger Åsa Sjödén.

I ett gemensamt uttalande riktas också kritik mot regeringen.

– Även om kritiken hittills riktats mot Mittuniversitetets ledning har regeringen och utbildningsminister Jan Björklund ett direkt ansvar för den rådande situationen. När regeringen förra året minskade Mittuniversitetets anslag med hela 50 miljoner kronor, trots rekordmånga sökande, var det klart att konsekvenserna skulle bli stora, skriver Åsa Sjödén samt Maj-Lis Andersson (V), vice ordförande i barn och skolnämnden, Birgit Olsson-Johansson (S), ordförande i bildningsnämnden i Örnsköldsvik samt Gudrun Sjödin (S) och Jon Björkman (S), ordförande respektive vice ordförande i Barn-, kultur och utbildningsnämnden i Kramfors.