Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loge nr 13 Polstjärnan i Kramfors firade 90 år

Lördagen den 13 april hade SL Borelands sitt traditionella vårmöte med reception i de olika SL-graderna. Efteråt genomförde logen Polstjärnan högtidsmöte med damer med anledning av att det i år är 90 år sedan logen instiftades. Logen förärades med många gåvor och tal av tillresta logebröder.

Annons

Därefter var det dags för välkomstdrink och jubileumsbankett men först lite historik.

Den 10 november 1929 instiftades logen Polstjärnan. Det var tandläkare Emil Ridderheim inflyttad från Wäxjö som tillsammans med några bröder bildade logen Polstjärnan och med sin gamla loge Wärend i Wäxjö som moderloge. Polstjärnan lade därmed grunden för Druidordens utbredning i Norrland.

Sitt största medlemsantal hade logen under 1960-talet med 107 medlemmar. Medelåldern hos Polstjärnan är idag som hos många andra loger hög och rekryteringen av yngre bröder går trögt, trots ihärdigt rekryteringsarbete. Kan det vara smarttelefoner och paddor som upptar presumtiva bröders tid så att man inte anser sig kunna delta i ett medlemskap där några timmars samvaro med logebröder per månaden erbjuds?

Den brödraskara som finns kvar i Polstjärnan lägger ner ett grannlaga arbete för att hålla logen aktiv och får en eloge för planerandet samt genomförandet av ett lyckat 90-årsjubileum i strålande vårsol lördagen den 13 april. Logens Damklubb samarbetar väl och får anses vara en mycket viktig tillgång och hjälpreda för logebröderna. De hade denna dag planerat ett mottagande samt utflykter för medföljande damer, ett vad jag hört, som vanligt lyckat evenemang.

Klockan 19 bjöds vi till bords och välkomnades av ÄÄ Arnold Sundström i matsalen på Hotell Kramm där vårsolen flödade in över oss gäster.

Maten var god och stämningen var hög redan från början. Därtill hölls traditionella tal, de bästa och trevligaste jag hört på länge. ÄÄ Arnold Sundström höll talet till fosterlandet, ett mycket underhållande tal på vers. ROÄ Svante Mellberg höll samma tal som hölls vid logens 40-årsfirade också det på vers.

Talet till kvinnan hölls av Per Olov Hellström, där han citerade berömda personer från Sokrates 469-399 F.Kr, till Sterling Moss. Mycket underfundigt och underhållande. Talet till mannen hölls av Gerd Lidbaum där hon började med att med ett citat. ”Att välja en man är som att välja en ny soffa” med funderingar om hur den bör se ut samt hur den bäst kan användas.Slutligen ett stort tack till bröderna i Polstjärnan och Damklubben.

Bengt-Olof Näslund

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel
Annons