Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven tar hellre smällar och skyddar sin mittenöverenskommelse än låter nationalistiska vindar driva Sveriges segel

Stefan Löfven måste vara demokratiska Sveriges mest slagtåliga regeringschef någonsin. Han tillträdde med urusla siffror, utan Vänsterpartiet med på tåget – och det första som hände var att han fick regera på en högerbudget.

Därefter har hans humana migrationspolitik lämnat öppna sår i partiet, hans gröna regeringspartner blivit nästintill utsuddad ur rikspolitiken trots klimathotets exponentiella kraftökning; och högern samlades nästan bakom att nyttja politikens kärnvapen – misstroendeförklaringar – i storskalig arsenal mot hans regering efter IT-skandalen.

Trots det har hans grönröda konstellation bröstat upp sig för att motverka en blåbrun regeringssmörja. Löfven slog in en kil mellan den liberala och konservativa högern; och tog således död på borgerlighetens mest framgångsrika konstellation genom tiderna. Genom att lova de liberala förslag som högermajoriteten ändå skulle drivit igenom kunde han locka dem till att stödja en klimatvänlig regering med vänsterinslag.

Löfven är en vänsterrealist utan dess like, och det är nästan skrattretande att folk ständigt försöker brännmärka hans lågutbildade förflutna som ett handikapp på honom.

Jag som SSU:are kan inte stå bakom Löfvens alla kompromisser och uttalanden – och många av de 73 framförhandlade punkterna tar emot att acceptera. Man måste dock veta att antingen så kompromissar vänstern med de liberala; eller så väljer man alternativet – Kristersson i Rosenbad, med en kristdemokratisk jämställdhetsminister och järnrör som regeringsunderlag. Jag behöver inte tycka att ett enda förslag i Löfvens överenskommelse är vidare bra – så länge jag tycker att Kristerssons ridtur på extremismens tigerrygg är värre.

Jag är inte nöjd med politiken denna regering kommer driva; men jag behöver inte fundera en sekund ens, när jag deklarerar detta. Jag ger Stefan Löfven mitt förtroende.

SSU är en utomparlamentarisk politisk aktör; fackförbundens och socialdemokratins ungdomsförbund. Vad Socialdemokraterna gör i regeringsställning skall vi icke försvara villkorslöst. Vi kommer vara en lika stark opposition mot partiet som vilken annan politisk aktör som helst. Jag opponerar mig mot förslagen, inte principen. Säger vi nej till en frihetlig överenskommelse, kommer Moderaterna leva ut en dag som lejon för att slippa hundra år som får. Populisterna kommer tvättas rena från deras rötter i Bevara Sverige Svenskt, och de "nya" Moderaterna kommer knappt känna av de kalla vindar som drar in när man öppnar anständighetens port.

Jag är säker på att Socialdemokraterna mycket väl kan förlora delar av sin väljarbas på grund av denna kompromiss. Jag är säker på att missnöjesrösterna kan skjuta i höjden nästa val, i ytterlighetens favör. Jag är säker på att osämja och budgetstrider kan följa framöver. Kom dock ihåg varför Stefan Löfven gör detta. Han tar hellre en hel mandatperiods smällar från alla håll, och skyddar sin mittenöverenskommelse; än att låta nationalistiska vindar driva Sveriges segel.

Jag är inte nöjd med politiken denna regering kommer driva; men jag behöver inte fundera en sekund ens, när jag deklarerar detta. Jag ger Stefan Löfven mitt förtroende.

August Lundin, SSU Örnsköldsvik

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel