Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven får nog tacka Sjöstedt för valsegern

Vänsterpartiet måste inte ingå i en rödgrön regering efter valet, säger partiets partisekreterare Aron Etzler till Expressen (11/10).

Annons

– Vårt mål är att få ministerposter, säger Etzler – men menar att det kan finnas fördelar även med att stå utanför regeringsbildningen.

– Då kan vi ha en annan typ av inflytande, för S och MP måste då välja om de vill söka stöd högerut eller vänsterut för att få igenom sin politik.

Beskedet måste ha föranlett fredagsparty på sossarnas partikansli. Löfven kommer att behöva förhandla med V - vilket sannolikt gläder rätt många s-väljare – men han verkar nu kunna undkomma dela det kollektiva regeringsansvaret med dem.

Även V kan tjäna på att ställa sig utanför en regering. För Jonas Sjöstedt är det så klart frestande att kräva ministerposter, men det gäller att komma ihåg att partiet inte får inflytande alls om Löfven förlorar.

För Löfven å andra sidan gäller det att minnas att hans läge inte är värre än Reinfeldt när alliansen bildades. För att vinna regeringsmakten krävdes att Reinfeldt släppte in Kristdemokraterna i en regering. Och ingen tror väl egentligen att KD uppfattas som mindre extrema för vissa än Vänsterpartiet?

Ändå ställer moderata väljare till och med upp och stödröstar in dem i riksdagen val efter val och liberala väljare protesterar inte högljutt. Varför?

Mycket handlar förstås om att KD:s få procent krävs för att ge borgerligheten regeringsmakten. Men det handlar också om att borgerliga väljare litar på att Reinfeldt är den som styr.

Att faktiskt tro att mittenväljarna har någon djupt rotad principiell avsky för V som skulle få dem att överge S om de samarbetar med dem är att leva flera decennier i det förflutna. Men de behöver veta att Stefan Löfven är den oifrågasatta statsministerkandidaten i en rödgrön regering.

För de borgerliga kampanjarbetarna som fram till nu lagt alla sina ägg i korgen det står "Skräm mittenväljarna med kommunister i regeringen" på, sa det därför krasch i fredags.