Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven en medel- måtta i gymnasiet

/

Med slutbetyget 3,7 i gymnasiet parkerar sig S-ledaren Stefan Löfven på medel i en genomgång av politikernas skolflit.

Annons

Näringsminister Annie Lööf var flitig med läxorna och fick högsta möjliga betyg. Men överlag var det si och så med ministrarnas och kommunalrådens insatser i skolan.
Annie Lööf (C) gick ut gymnasiets samhällsvetenskapliga linje med MVG i alla ämnen, motsvarande 5,0 med de gamla sifferbetygen. Justitieminister Beatrice Ask (M) var uppenbarligen också ambitiös, med 4,9 från humanistisk linje. Hennes partikamrat, kommunalrådet Magnus Sjödin i Sundsvall, hade måttliga 2,1. Snittet för landets statsråd, partiledare och kommunalråd i de 20 största kommunerna låg på 3,8, visar Lärarnas Tidning genomgång.
Språk och samhällskunskap tycks ha passat de flesta bättre, medan det gick sämre i matte, naturkunskap och estetiska ämnen.
Det är känt att finansminister Anders Borg (M) hade en etta i matte. Det bottenbetyget kan till och med ses som en resurs, enligt statsvetaren Jenny Madestam.
– Han har gjort en resa, tagit igen det med råge och lyckats i alla fall, säger hon till tidningen.
I ett internationellt perspektiv är de svenska politikernas studieinsatser svaga. Men bland de svenska väljarna kan studieresultat som Annie Lööfs rent av mötas med skepsis:
– Väljarna undrar vad hon gjort annat än att sitta med näsan i böckerna, säger Madestam. (TT)

Annons