Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löfven angriper regeringens tystnad

Annons

Regeringen fortsätter tiga om Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, som förlorat styrelsens förtroende.

S-ledaren Stefan Löfven går till angrepp och anser att regeringen "smiter undan".

Arbetsförmedlingens (AF) styrelse förklarade på fredagen att den inte längre har något förtroende för Bermudez-Svankvist, som tidigare fått hård kritik från fack, anställda och chefer på myndigheten.

Men regeringen - som äger frågan om Bermudez-Svankvist ska få sparken eller inte - teg på fredagen. Och det fortsatte även på lördagen.

De är upptagna i budgetförhandlingar. Om det sker någon förändring där så låter vi er veta det, säger Niklas Gillström, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

"Smiter undan"

Löfven klargör att han inte har någon åsikt i fråga om Bermudez-Svankvist ska få sitta kvar. Men han säger att hon är en av regeringens favoriter bland generaldirektörerna och att Arbetsförmedlingen har fått "oerhört dåligt rykte".

Det är så för att hon har fört regeringens politik, det är det viktiga. Och när det här händer, och trots att hela regeringen är samlad, så orkar de inte få ur sig någonting. Det är uppseendeväckande att regeringen återigen inte tar ansvar utan smiter undan, säger Löfven till TT.

Nya avtal - trots kritik

En av flera orsaker till styrelsens tappade förtroende för Bermudez-Svankvist är kritiken om att företag som AF anlitat för att hjälpa arbetslösa att hitta jobb har låtit dem ägna sig åt mer eller mindre meningslösa aktiviteter.

Sedan SVT granskat ett av företagen sade AF upp avtalet. Men nu rapporterar SVT Nyheter att AF tecknat 45 nya avtal med företaget på 35 orter.

Tidigare nu i veckan så har vi tilldelat avtal på helt andra tjänster med ett annat innehåll och med andra krav säger Martin Kruse, AF:s upphandlingsansvarige.
Annons