Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löftesbrottet som kan kosta makten i Ådalen

 
#sollefteåtycker
Visa alla artiklar

Många lovade tre akutsjukhus kvar i Västernorrland i valet 2014.
I dag är löftet är inte lika levande.
– Man kan ju glida på vad ett sjukhus är, säger Lars Nord, professor i politisk kommunikation.

Akut ortopedi borta, akut kirurgi för tillfället stängd, BB samt inneliggande kvinnosjukvård som föreslås upphöra i Sollefteå.

Läs mer: Sjukhusdirektören svarar: "Alla sjukhus i länet ska vara kvar"

Detta går tvärtemot vad de styrande Socialdemokraterna lovade i landstingsvalet för två år sedan, hävdar upprörda kritiker.

Rätt är att S liksom tre andra partier – M, MP och C – tydligt uttalade sig för tre akutsjukhus i länet i en enkät i våra tidningar. Svaren kan ni se här.

I dag känns inte Socialdemokraterna vid ett sådant löfte.

– Jag kan inte riktigt återge varför svaret ser ut som det gör i och med att det inte stämmer. I valprogrammet stod tydligt tre sjukhus och vi pratade hela valrörelsen om att vi inte kan göra allt överallt. Ordet akut togs bort redan i valet 2010. Det var ett aktivt val efter en diskussion på distriktskongressen, uppger Andreas Sjölander (S), dåvarande politisk sekreterare i landstinget.

Såvitt han minns bollades enkätfrågan i en informell grupp där han själv, oppositionsrådet Elisabet Strömqvist samt skuggministrarna Ewa Back och Linnea Stenklyft ingick. Svaret stämdes av med ombudsman Bodil Hansson i partidistriktet. Erik Lövgren, partiets kandidat i valet till vice ordförande i landstingsstyrelsen, var troligen inte inkopplad.

Läs mer: Politisk majoritet i dag: BB i Sollefteå ska stänga för gott

– Mycket märkligt att formuleringen är som den är. Det tycker jag också. Det var ju så tydligt vad vi avsåg, säger Andreas Sjölander i dag.

Linnea Stenklyft som röstade emot partiet och avgick som landstingsstyrelsens vice ordförande i våras har en annan minnesbild. Hon tycker inte att Socialdemokraterna håller de löften man gick till val på.

– Jag hade aldrig stått på gator och torg och värvat röster om jag trott att det var det här Socialdemokraterna ville, säger hon.

Linnea Stenklyft har en lång politisk karriär bakom sig, både i kommunen och landstinget. Hon var med i valarbetet för landstinget redan 2010 och 2014.

Läs mer: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

I april i år hoppade hon av under uppmärksammade former. Hon kunde inte gå emot sitt eget samvete när fullmäktige skulle rösta bort den akuta ortopedin i Sollefteå.

Den debatt som uppstått om vad som egentligen är ett akutsjukhus tycker Stenklyft är ett enda stort dribblande med ord.

– Den som kört av vägen och skadar sig behöver både ortoped och kirurg. Det behövde min egen son när han var med om en bilolycka i våras. Utan både ortopedi och kirurgi kan man inte ta hand om akuta trauman. Det ska man kunna göra alla dagar på året. Den tryggheten ska finnas, säger hon.

Lars Nord, professor i politisk kommunikation vid Mittuniversitetet, karaktäriserar uttalandet om fullvärdigt akutsjukhus som väldigt bindande.

– Frågan är kristallklart formulerad. Utifrån enkäten är det ett löftesbrott om man inte har ett fullvärdigt akutsjukhus eller inte arbetar för det. Det är uppenbart, säger han.

I samma veva räknar han med invändningar om valprogram, fel personer som svarade, missuppfattningar och vad olika företrädare sa i olika debatter och torgdueller.

Läs mer: Beslutet fattat – akut ortopedi läggs ner i Sollefteå

– De tycker förmodligen att en enkät som de besvarar för tidningen inte är det mest grundläggande dokumentet, säger Lars Nord.

Att väljarna påverkas tar han för givet.

– Jag åkte igenom Sollefteå och såg en stor banderoll: "Glöm inte sveket!". Jag tror det är på samma sätt som i Härnösand i samband med det sjukhuset och Sjukvårdspartiets framgångar på den tiden.

– Det är klart att Socialdemokraterna tappar röster i Sollefteå. Jag kan svårligen se något annat. Man är ju det parti som tydligast binds vid det här och ändrar sin uppfattning. Ja, hela Ådalen berörs.

Läs mer: Beskedet: Akutkirurgin i Sollefteå fortsatt stängd – kan öppna 20 november

Effekten i landsting och kommun kan slå åt olika håll.

– Att landstingspolitiker från Medelpad skulle förlora så mycket har jag svårt att se. Snarast förknippas de med landstingsrådet från Ånge och förstår inte alls den här problematiken. Men det kan bli ett väldigt elände för S i landstinget med sprickan mellan olika grupperingar. Den har väl alltid funnits men inte riktigt blommat upp som under den här mandatperioden. Åtminstone två prominenta S-politiker har ju hoppat av.

Lars Nord tror inte att media avgör. Det är den verkliga utvecklingen som styr.

– Media kan förstärka opinioner. Men det är inte media som lägger ner sjukhus. Det är politikerna som gör det, säger han.