Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Loffe" jagar försvunnen kanalskatt

Med "Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet" vill Janne "Loffe" Carlsson och kompani ge publiken en svensk "Da Vinci-koden".

Det finns många legender om kanalkungens skatt, säger filmens producent.

På juldagen ger de sig ut på Göta kanal för tredje gången, Janne "Loffe" Carlsson, Magnus Härenstam och Svante Grundberg. Andra, som Eva Röse, Sara Sommerfeld och Rafael Edholm har tillkommit längs vägen.

Även denna gång tävlas det på kanalen, men målet är nytt: Kanalkungens skatt. Kanalkungen, Baltzar von Platen som ledde kanalgrävningen, ska ha gömt en ansenlig summa någonstans längs vattenvägen. Och skatter är till för att hittas.

Fett arvode

von Platen fick ett fett arvode för kanalen, men det tog han inte med sig när han sedan blev ståthållare i Norge. Legenderna om vad som hände med pengarna är många, säger Göran Lindström, veteranen som producerat alla tre filmerna (den första kom 1981).

På frågan om var han själv skulle börja leta svarar han med ett gapskratt:

Du tror att jag skulle tala om det? Äh, i filmen letar de i Karlsborgs fästning, och det skulle jag också. Det finns många hemliga gångar mellan kanalen och fästningen. Det roliga är att folk från trakten hela tiden kommer fram och säger saker som "Du vet väl att Baltzar hade en annan hemlighet..?"

Fler filmer på gång

Janne "Loffe" Carlsson, självskriven huvudrollsinnehavare i alla filmerna, håller med om att "Kanalkungens hemlighet" har drag av "Da Vinci-koden".

Eller snarare "National treasure" (äventyrsserien med Nicolas Cage). Jag ville hela tiden ha filmen åt det hållet. Det ger den en lite annan inriktning än de andra filmerna. För mig är det inte alls otänkbart att det verkligen finns en skatt därute någonstans.

"Loffe", Lindström och de andra har redan börjat resonera om en fjärde "Göta kanal"-film. Lindström säger att publiken får bestämma, men "Loffe" Carlsson är mer rakt på sak:

Det är ett jävla fint varumärke och det ska man utnyttja. Jag tror att det går att göra både en och två filmer till.