Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjursangrepp: 25 får dödades i Ångermanland – under en vecka

Under oktober har två stora lodjursangrepp på får skett i Ångermanland. Totalt har 25 får har dödats eller fått avlivas.

– Det har varit väldigt mycket på en gång. Det är inte ofta vi har så här många angrepp, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på länsstyrelsen.

I Stigsjö väster om Härnösand har sammanlagt 13 får dödats eller fått avlivas på grund av sina skador, rapporterar länsstyrelsen. Utöver det har ytterligare får fått skador och behandlas av veterinär. Angreppen i Stigsjö bedöms ha skett ungefär den 7 oktober. I Fiskja söder om Kramfors har tolv får dödats eller avlivats natten till den 12 oktober. Enligt länsstyrelsen är det sannolikt lodjurshonor med ungar som har dödat fåren.

– Helt plötsligt så bara händer sånt här, det går inte att förutsäga utan vi får vara beredda, säger Gunnar Ledström, rovdjurskonsulent på länsstyrelsen.

Till och med september i år hade fyra lodjursangrepp skett i Västernorrland, där totalt fem får hade dödats eller avlivats. Under 2014 dödades nio får i länet av lodjur, men året innan dess skedde hela 22 lodjursangrepp där totalt 56 får dödades, fick avlivas eller saknades.

– Då hade det en direkt koppling till att lodjursstammen hade tätnat.

Kan det vara så att lodjursstammen håller på att öka igen?

– Det får vi se i vintern på inventeringen. Det kan ju vara så att lodjursstammen börjar öka igen, men det får vi se.

Vad kan man göra för att undvika lodjursangrepp?

– Man kan använda rovdjursavvisande stängsel för att skydda sina tamdjur. I Stigsjö och Fiskja går fåren på mycket stora betesområden vilket gör det mycket kostsamt att sätta stängsel och underhålla dessa.

Hur kan ni veta att det är lodjur som har dödat fåren?

– Vi har besiktat de döda fåren. I det här fallet är det typiskt lodjur, de har ett eget sätt att döda på. De biter i strupen, underifrån och har ett väldigt karakteristiskt bett, säger Gunnar Ledström.

Eftersom fåren är besiktigade av länsstyrelsens besiktningsmän så kan ägarna till fåren ansöka om ekonomisk ersättning från staten.

För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.