Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjurens nedgång bruten

Efter flera år med en kraftig tillbakagång för lodjursstammen i Västernorrland verkar trenden vara bruten. När vinterns spårning och inventeringsarbete avslutats har 17 föryngringar registrerats.

Det vill säga att minst 17 lodjursungar fått ungar, något inventerarna kunnat konstatera genom att bakspåra lodjuren till dess man är säkra på att de inte dubbelräknas. En av familjegrupperna delas med Västerbotten, men samtidigt finns tecken på att det kan ha funnits ännu fler djur eftersom delar av kustområdet inte kunnat inventeras på grund av snöbrist.

Det här bör betyda att det nu finns minst 100 lodjur i länet.

- Den täthet som lodjursstammen nu har ligger väl i linje med målet i länsstyrelsens förvaltningsplan, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström.

Minimimålet för lodjuren är 15 familjegrupper.

Sämre ser det ut för vargen som nu verkar vara helt borta i Västernorrland, detta sedan den andra vargen i Örnsköldsvik på kort tid skjutits och vargarna i Medelpad inte längre går att hitta.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92