Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lobby för digitala arkivjobb ­– möte hos landshövdingen i Härnösand

Någonstans i landet ska ett centrum för e-arkiv lokaliseras om regeringen säger ja.
Härnösand ligger i framkant och på onsdagen ventilerades frågan med generaldirektör Thomas Pålsson från Statens servicecenter.

Mötet ägde rum hos landshövding Gunnar Holmgren och deltog gjorde även riksarkivarie Björn Jordell, rektor Anders Söderholm från Mittuniversitetet och Härnösands kommunalråd Fred Nilsson.

Statens servicecenter startade 2012 och sköter ekonomi- och löneadministration åt drygt 40 procent av de statliga myndigheterna och har cirka 350 anställda i Gävle, Eskilstuna, Östersund och Stockholm.

Myndigheten har regeringens uppdrag att leta fram mer verksamhet som kan samordnas och flyttas ut i landet. Det är här Härnösand kommer in i bilden.

– I vår rapport till regeringen säger vi att vi har modellen för e-arkivtjänster klar. Vi kan gå mot en upphandling. Vi kan komma till skott om regeringen ger klartecken, säger Thomas Pålsson.

Något bindande löfte om lokaliseringsort ger han inte.

– Men inte för inte är vi just här i dag. Det finns en väldigt stor arkivkunskap här. Vi är väldigt intresserade av den infrastruktur som finns i Härnösand och Sundsvall.

Läs mer: De firar 15 års digitalisering av museimaterial

Thomas Pålsson uppskattar att staten kan spara ett par hundra miljoner, kanske uppåt en miljard, på ett gemensamt system för digital arkivering. Detta i stället för att varje myndighet för sig ska lösa frågan hur alla uppgifter och dokument ska lagras.

Han räknar med besked från regeringen under våren.

Vad som ligger i potten av möjliga jobb och investeringar i till exempel serverhall är oklart.

– Det är det som vi ska diskutera nu, uppger landshövding Gunnar Holmgren.

Härnösands kommunalråd Fred Nilsson är också något förtegen.

– Det här är en lång dialog, det är en flerårig kontakt. Det kan jag säga, uppger han.

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.