Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO positivt till S regeringsbesked

Annons

LO-facket välkomnar att Socialdemokraterna går till val på egen hand och sträcker ut en hand över blockgränsen. Men statsvetarprofessorn Ulf Bjerled, själv aktiv inom S, tror inte att beskedet påverkar opinionen.

Förra valets försök var inte lyckosamt och det är bra att Socialdemokraterna nu går till val på egen hand för att söka största möjliga stöd hos väljarna. Vi tror att man kommer att få ett bra stöd från LO-medlemmar för den här linjen, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Han fick inte läsa debattartikeln i Dagens Nyheter förrän på torsdagskvällen, men har löpande varit med och diskuterat tankarna kring det framtida regeringsarbetet. Han är också positiv till samarbetslinjen.

Det är viktigt att Stefan Löfven som statsministerkandidat får mandat att se till så att man kan bygga en stabil majoritet i riksdagen efter valet. Inte minst eftersom det är så mycket som står på spel i Sverige i dag, med massarbetslöshet och växande klyftor.

Att Socialdemokraterna tar tydligt avstånd från samarbete med SD är också positivt, säger Thorwaldsson. Han kan tänka sig ett regeringssamarbete med alla andra partier. Nästan.

Jag tror att det är viktigt att det finns två motpoler i politiken, så att väljarna får ett tydligt val. Det är ingen slump att Moderaterna och Socialdemokraterna är huvudmotståndare i valet, det är däremellan som huvudkonflikten finns i svensk politik. Om man har en regering som tar in alla partier, vad ska man då välja om man är missnöjd? Det är väldigt viktigt i en demokrati att det finns ett alternativ.

Däremot ser han gärna att andra partier accepterar inviten.

Jag hoppas verkligen att oppositionen, Centern och Folkpartiet, samt Vänsterpartiet och Miljöpartiet, öppnar för det här. Speciellt i det läget vi har i dag, med ett främlingsfientligt parti som vågmästare.

Ulf Bjereld, aktiv socialdemokrat och statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet, tolkar Löfvens besked i regeringsfrågan som att partiet vill ha maximal handlingsfrihet.

Han vill inte på något sätt binda upp sina alternativ före valet utan han vill låta valutgången och väljarna avgöra vilken regering som ska bildas. Det är en offensiv linje från hans sida: han vill inte i förväg bestämma hur regeringsalternativen skulle kunna se ut, bortsett från Sverigedemokraterna.

Bjereld ser också beskedet som en klar markör av att Löfven vill riva upp blockpolitiken.

Han har nog inte så stora illusioner om att Folkpartiet och Centerpartiet kommer att tycka att det är en jättebra idé att regera ihop med honom. Men han sträcker ut handen och utesluter inte: om de vill driva blockpolitik får de göra det. Löfven står ovanför eller utanför blockpolitiken. Så det är både ett offensivt besked och ett besked som utstrålar självförtroende.

Bjereld förutspår att beskedet kommer att kritiseras av alliansregeringen.

Den kommer att hävda att han borde ge ett besked och inte hålla alla dörrar öppna och att väljarna i stället hamnar i osäkerhet om vad socialdemokratin skulle leda till för regeringsbildning. Det är den kritik han snart kommer att mötas av.

Bjereld bedömer däremot att regeringsfrågan inte är utslagsgivande för vilket parti väljarna kommer att rösta på.

Jag tror alltså inte att beskedet kommer att påverka väljaropinionen något nämnvärt. Det Stefan Löfven på sikt vinner med detta är att han går in i valrörelsen 2014 utan att ha behövt bestämma sig för något alternativ. De som inte gillar Miljöpartiet och Vänsterpartiet, behöver inte känna sig oroliga för att han lovat att regera med dem. Han skrämmer inte bort några väljare med detta. Däremot riskerar han att de som gillar Vänsterpartiet inte heller kan vara säkra på att V kommer in i regeringen.

Mer läsning

Annons