Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO-facken fortsätter att tappa

LO-förbunden fortsätter att tappa medlemmar.

Och 2009 kan bli första året när organisationsgraden inte ökar under en ekonomisk kris.

I fjol försvann ytterligare 43 000 LO-medlemmar, skriver LO-Tidningen. Takten minskar dock. Sedan 1 januari 2007 har LO tappat 236 000 medlemmar.

Två tredjedelar beror på höjda avgifter till a-kassan och att skattereduktionen togs bort för avgiften till både facket och a-kassan, tror Anders Kjellberg, docent i sociologi vid Lunds universitet, som med jämna mellanrum brukar analysera fackens utveckling.

Men även om fallet bromsat in, ser han ett dolt ras:

2009 kan bli det första året i Sveriges moderna historia när den fackliga organisationsgraden inte ökar under en djup lågkonjunktur, säger Anders Kjellberg till tidningen.

Tjänstemannaorganisationen TCO vände däremot utvecklingen i fjol efter att ha förlorat runt 70 000 medlemmar 2007 och 2008. Framför allt var det Unionen, som fick drygt 31 000 fler medlemmar i fjol.

Även akademikernas paraplyorganisation Saco har stått emot det fackliga raset de senaste åren.

Det är inte underligt om LO-förbunden drabbas mest. Arbetare tjänar i allmänhet sämre än tjänstemän samtidigt som de betalar mest till a-kassan, säger Kjellberg.