Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO-ekonomerna kräver skattereform

Annons

Återinför arvsskatten och byt ut jobbskatteavdraget mot ett grundavdrag. Det är några av de punkter som LO-ekonomerna tar upp när de presenterar en rapport om skattesystemet i Sverige.

Oavsett vilken regering som tillträder efter valet i höst bör den genomföra en bred skatteöversyn, skriver LO-ekonomerna Ola Pettersson och Torbjörn Hållö i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De vill att en ny skattereform ska vara på plats senast 2018.

Pettersson och Hållö pekar på att skatterna kan behöva att höjas för att hjälpa till att finansiera välfärden i framtiden.

LO-ekonomerna skriver i debattartikeln att "en arvsskatt är eftersträvansvärd". De skriver även att det finns ett behov att se över och avskaffa olika typer av avdrag som sänker den genomsnittliga skattenivån för höginkomsttagare.

Finansminister Anders Borg (M) hittar inget värt att ta fasta på i LO-ekonomernas förslag.

Jag tror att LO:s skatteförslag är väldigt skadliga för svensk ekonomi. De skulle leda till väsentligt lägre sysselsättning och ha förödande inverkan på entreprenörkap och företagande i Sverige, säger Borg.

Att återinföra arvsskatt är inte att tänka på.

Det leder till att arvskskiften försvåras och vi vet historiskt att det har drivit ut ett antal tunga entreprenörer som skapat tusentals jobb från Sverige, till andra länder.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tycker det är bra att ännu en röst, LO-ekonomerna, vill ha en bred skatteöversyn. Men hon är ointresserad av de flesta av de konkreta förslagen som förs fram.

Vi har ju inga förslag om att ta bort jobbskatteavdragen och inget förslag om att återinföra fastighetsskatten, säger Andersson, som under sin tid i regeringskansliet var med när Göran Perssons regering avskaffade arvsskatten.

Det finns, framhåller hon, inga tankar på att återinföra arvsskatt. Och även om det enligt henne finns ekonomer, och vettiga argument, som är för att återinföra fastighetsskatten så menar Magdalena Andersson att "svenska folket", i två val på raken har gett besked om att fastighetsskatten inte går hem i stugorna.

Mer läsning

Annons