Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LO: Borg gynnar dem som har det gott

Annons

En budget som "rakt igenom gynnar dem som har det gott ställt", säger LO om regeringens finanspolitiska plan för 2014.

Svenskt Näringsliv ser förslagen i höstbudgeten som "steg i rätt riktning", men efterlyser fler jobbskapande reformer.

"De närmaste åren måste åtminstone en halv miljon nya jobb komma till om utanförskapet ska brytas", skriver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i en kommentar.

Han tillägger att politiker från alla partier ständigt måste ställa sig frågan "vad krävs för att göra det enklare och tryggare för företagare att anställa fler?".

Bäckström kritiserar samtidigt de nya så kallade 3:12-reglerna i budgeten, som beskrivs som "krångliga" och "tillväxthindrande" och vill att regeringen fokuserar på att uppmuntra fler företagare att investera och anställa.

Även arbetsgivarorganisationen Almega sågar krångligare skatteregler. Samtidigt välkomnar Almega det femte jobbskatteavdraget, liksom att regeringen vill se över Arbetsförmedlingens uppdrag. Men ambitionsnivån borde vara ännu större när det gäller att involvera privata aktörer i arbetet.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att regeringen alltför ensidigt lägger det mesta av satsningarna på skattesänkningar och då räcker inte resurserna till att bekämpa arbetslösheten.

Regeringen har gett upp kampen att bekämpa arbetslösheten.

Skattesänkningarna slår dessutom orättvist, anser han. En städare med en lön på runt 21 000 kronor i månaden får en skattesänkning på 180 kronor i månaden. En person som tjänar över 37 000 kronor får en dryg femhundring i sänkt skatt per månad.

Med frysta bidrag till kommunerna de närmaste åren är budgeten ett svek som "utarmar välfärden", anser Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal.

I stället för det femte jobbskatteavdraget kunde regeringen, enligt Nordström, ha satsat på att anställa 33 000 undersköterskor på heltid.

TCO saknar pengar till höjd a-kassa och IF Metall pekar på att ersättningen inte har höjts på elva år.

"Om ersättningen följt inflationen skulle de arbetslösa fått 2 200 kronor i månaden. Jag saknar en politik som riktar sig till dem med lägst inkomster och där höjd ersättning direkt ökar konsumtionen och ger fler jobb", skriver IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe i en kommentar.

Saco välkomnar höjningen av gränsen för statlig skatt. "Utbildning ska löna sig", kommenterar ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande. Men det fattas fortfarande en del, konstaterar Saco, som vill avskaffa värnskatten men samtidigt ha tillräckliga resurser för vård, skola och omsorg.

"Därför borde politikerna kunna samla sig till en ny stor skatteöversyn för att hitta bredare skattebaser. Särskilt som det nuvarande systemet blivit mer och mer spretigt för varje reform och urholkats", skriver Göran Arrius.

Saco välkomnar även regeringens satsning på karriärtjänster och högre lärarlöner, men vill ta "ett större strukturellt grepp och se över hela finansieringsmodellen av grundskolan och gymnasiet".

Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är kritisk till budgetförslaget om att öppna för individuella hyresavtal vid inflyttning i nybyggda lägenheter med så kallad presumtionshyra. "Individuella avtal är inget annat än fri hyressättning som inte kommer att leda till ett ökat bostadsbyggande", skriver hon i en kommentar.

Hyresgästföreningen är samtidigt mycket kritisk till att det saknas satsningar på byggande i budgeten.

Mer läsning

Annons