Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO-basen tror på Mittuniversitetet

Nu tar LO ställning för Mittuniversitet i Härnösand.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson protesterar i en intervju för Tidningen Ångermanland mot en flytt av verksamheten från Härnösand.

– Redan när jag besökte Östersund i augusti fick jag information om de stora nedskärningarna som var på gång och detta är något som jag starkt ogillar. Det är vitigt att verksamheten i Härnösand blir kvar, säger han till Tidningen Ångermanland.

– För första gången i livet håller jag med Thorbjörn Fälldin. Det är idiotiskt att lägga ner Mittuniversitetet i Härnösand, hävdar LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han ser flera skäl till att man inte ska lägga ned.

– Ett skäl är att nedläggning kan leda till en social snedrekrytering. Vi vet att barn till LO-medlemmar har mindre benägenhet att flytta för att studera. Därför är det bra att det finns tillgång till utbildningsplatser på många olika orter, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han vill också framhålla Mittuniversitetets förtjänster.

– Det är myt att det bara är de stora traditionella universiteten som kan erbjuda bra utbildningar. Jag vet att Mittuniversitetet bland annat i Härnösand har utbildningar av mycket hög kvalité.

Ett annat argument handlar om att han anser att det är fel att dra ned på universitetsutbildningen.

– Att överhuvudtaget göra som den borgerliga regeringen att minska antalet universitetsutbildningar nu, när 85 000 ungdomar mellan 20-25 år är arbetslösa, är helt vansinnigt! Sverige behöver fler universitetsstuderande, inte färre, säger han.

Härnösands kommun har heller inte gett upp hoppet om att kunna påverka Mittuniversitetets styrelse om att bevara och utveckla Campus Härnösand.

Den 18 februari ska styrelsen ta sitt beslut och här är några av de aktiviteter som kommunen kommer att utföra inför beslutet.

Härnösands kommun fortsätter att sända information till styrelsen – bland annat att man har sänkt kostnaderna med sex miljoner kronor för lokaler och lovat att medverka i kvalitetssatsningar med 3 miljoner kronor om året.

Ett nytt ytterligare upprop planeras där Campus Härnösand får stöd av hela länets politiker, företagsledare och myndighetspersoner.

Dessutom finns fortfarande planer på en gruppresa till Stockholm den 18 februari med kommunens politiker där man ska finnas på plats när Mittuniversitetets styrelse håller sitt möte i Stockholm.