Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljussken var rysk robotkrasch?

Var det ett flygande tefat? Norrsken? Nordligaste Norge undrade på onsdagen, men rymdexperter tror sig veta besked om det märkliga spiralformade ljusfenomenet som syntes över större delen av regionen tidigt på morgonen.

Det var helt enkelt en rysk robot som gick i spinn och kraschade någonstans i Vita havet, säger Pål Brekke vid Norsk Romsenter. Han hänvisar till att robotuppskjutningen var varslad på förhand liksom ett förbud för att färdas med fartyg i målområdet.

Men något gick fel.

Det blev litet som en nyårsraket där styrpinnen ramlat av. Raketen hamnar då lätt i en spiralrörelse, säger Brekke och får stöd från andra experter.

Men en icke namngiven källa i den ryska ishavsflottan säger njet.

Vi har inga upplysningar i den riktningen och har inte sett det du beskriver, säger källan till tidningen Verdens Gangs reporter.

Ryssland har dock de senaste åren genomfört en rad misslyckade robotuppskjutningar från ubåtar i Ishavet. Den ryska militären sägs ha ordentliga problem med den nya interkontinentala roboten Bulava. Enligt Reuters har minst sex av de elva senaste kända uppskjutningarna misslyckats.