Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusning för japansk export

Japanska exporten steg kraftigt i november. Framför allt är det ökad efterfrågan från Kina och andra asiatiska länder som bidragit till lyftet.

Ekonomer som Reuters talat med menar att den starka tillväxten i Kina och andra länder väntas fortsätta att gynna den japanska exportindustrin nästa år. Utvecklingen kommer sannolikt att kompensera för den svaga efterfrågan som väntas på hemmamarknaden. Därmed minskar också oron för en ny japansk recession.

Jämfört med oktober i år ökade exporten i november med 4,9 procent, enligt de säsongsjusterade siffrorna. Det är fjärde månaden i rad med en månadsvis uppgång, och den procentuellt sett största uppgången sedan november 2002.

Jämfört med november i fjol minskade exporten 6,2 procent, vilket var bättre än ekonomers genomsnittliga prognos på 6,5 procent.

Däremot ökade exporten till andra asiatiska länder för första gången sedan september 2008, enligt statistik där månadssiffran jämförs med motsvarande siffra ett år tidigare. Exporten till Kina steg 7,8 procent, vilket var första gången på 14 månader med en uppgång vid en sådan jämförelse.

Japans handelsbalans visade också på ett något större överskott än vad ekonomer väntat. Överskottet var knappt 374 miljarder yen (cirka 30 miljarder kronor).