Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusdal säljer betyg för 150 kronor

För 150 kronor förvandlar Ljusdals kommun ett intyg till ett gymnasiebetyg.

Olagligt, säger Skolinspektionen.

Företaget Miroi erbjuder för 4 375 kronor gymnasiekursen svenska A. Läsningen sker på distans och efter genomförd kurs kommer ett betyg underskrivet av rektorn i Ljusdal, klart för ansökning till högskolan. För det betalar Miroi 150 kronor till kommunen.

Vi har ett samarbete med Ljusdals kommun. Där sitter rektorn och skriver under alla våra betyg. Det spelar ingen roll vilken ort du bor i, vi skickar alla betyg till Ljusdal, säger en kontaktperson på företaget till Dagens Nyheter.

Företagets vd bekräftar uppgifterna.

Detta är olagligt, säger Skolinspektionens chefsjurist Ingegärd Hilborn.

Bara kommuner och landsting får utfärda gymnasiebetyg för vuxenutbildning, säger lagen. Ett privat utbildningsföretag får ge intyg.

Men sedan 2006 har 1 023 personer fått gymnasiebetyg på olaglig väg av Ljusdals kommun som tjänat drygt 300 000 på hanteringen.

Den före detta vuxenutbildningschefen i Ljusdal, som skrev under avtalet med Miroi, medger att han gjort fel. Den nuvarande rektorn på kommunen, som i dag skriver under de så kallade betygen, vill inte uttala sig.