Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusare prognoser för jobben

Annons

Både Arbetsförmedlingen (AF) och Konjunkturinstitutet sänker kraftigt sina prognoser för de kommande årens arbetslöshet.

Detta väcker hopp, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

Det värsta är över på arbetsmarknaden. Det var budskapet när AF presenterade en ny prognos för 2010 och 2011. Myndigheten har en betydligt ljusare syn än i våras, och tror nu att sysselsättningen slutar falla nästa år för att sedan öka något året därpå.

Prognoschefen Tord Strannefors hänvisar till tydliga tecken på att världskonjunkturen gått in i en återhämtningsfas, och till optimismen bland de tusentals arbetsgivare som AF talat med.

Företagen som har intervjuats ger en väldigt positiv framtidsbild, säger Strannefors.

Han tror nu att arbetslösheten toppar på 9,4 procent nästa år, jämfört med drygt 11 procent i den tidigare bedömningen.

Även statliga Konjunkturinstitutet (KI) kommer i sin nya rapport om konjunkturläget, som presenteras senare i december, att skriva ned prognosen för arbetslösheten rejält. I sin augustirapport spådde KI att arbetslösheten inte skulle sluta att stiga förrän 2011, efter att ha nått en nivå på nästan 12 procent.

Precis som Arbetsförmedlingen har vi blivit positivt överraskade av utvecklingen på arbetsmarknaden, säger KI:s generaldirektör Mats Dillén, som även kommer att skriva upp prognosen för Sveriges ekonomiska tillväxt.