Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljummet OS-intresse bland politiker

Annons

Vänsterpartiet och Socialdemokraterna är i grunden positiva till stora idrottsevenemang. Men regeringens tvekan till att ställa upp på en statlig förlustgaranti ser ut att sätta käppen i hjulet för OS i Stockholm 2022.

"Det vore fel att ge falska förhoppningar om statliga förlustgarantier för ett vinter-OS med tanke på de stora kostnader som olympiska spel för med sig", skriver kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i en kommentar till TT angående OS-utredningen som presenterades på tisdagen.

Adelsohn Liljeroth tycker att de ekonomiska beräkningarna verkar osäkra.

"De senaste fem vinter-OS har i genomsnitt kostat nära dubbelt så mycket som nu uppskattas för Stockholm", skriver ministern.

Ingen valfråga

Socialdemokraterna vill i dag inte uttala sig om man kan tänka sig en statlig förlustgaranti. Först ska utredningen studeras noggrant, sen kommer besked.

Vi är positiva rent generellt till stora sportevenemang, men vi kommer aldrig på något sätt rent ekonomiskt se till att vi kommer i en situation där vi inte känner oss trygga, säger Peter Johnsson, partiets idrottspolitiske talesperson.

TT: Kan det här bli en valfråga?

Nej det tror jag inte.

Jobba mot brottslighet

Även Vänsterpartiet är i grunden positivt till stora idrottsevenemang men skulle OS bli aktuellt måste man ta hänsyn till två aspekter, säger partiets idrottspolitiske talesperson Torbjörn Björlund.

Det finns en del stora sponsorer som försöker lägga beslag på i princip allting runt ett OS, det tycker vi man ska motverka. Vi tycker man ska ställa villkor på att det lokala näringslivet får plats i det här också och får nyttja arrangemanget på ett bra sätt. Det finns också saker som följer med ett sånt här arrangemang, som prostitution och annan brottslighet som man måste vara beredd att jobba med att stoppa, säger Björlund.

Mer läsning

Annons