Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstids fängelse för Peter Mangs

Annons

Peter Mangs döms till livstids fängelse för bland annat två mord och fem mordförsök.

Malmö tingsrätt skriver i domen att brotten kännetecknas av "extrem hänsynslöshet och fullständig avsaknad av empati".

Rätten har inte behövt överlägga länge för att bestämma påföljden.

Den högsta tidsbestämda påföljden i Sverige är fängelse i 18 år. Den samlade brottsligheten som Peter Mangs gjort sig skyldig till överstiger med marginal den gränsen. Därmed är livstids fängelse den enda tänkbara påföljden, säger chefsrådman Lennart Strinäs till TT.

Den avgörande bevisningen har stått och fallit med den tekniska bevisningen från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).

Alltså analys från vapen, patroner och hylsor. Bara på en punkt bifaller vi åtalet utan bevisning från SKL, säger Strinäs.

Åklagarduon har pekat på tydliga rasistiska motiv bakom Mangs brott - ett resonemang som återkommer till viss del i domen.

Peter Mangs har tigit sig igenom hela rättegången, så han har inte själv gett någon vägledning när det handlar om motiven. I domen skriver vi att rättegången inte gett någon entydig bild om Mangs uppfattning om människor med utländsk bakgrund. Det är naturligtvis ingen slump att en majoritet av brottsoffren har utländsk bakgrund, säger Lennart Strinäs till TT.

Domen innebär att den 40-årige Peter Mangs döms för bland annat två mord, fem mordförsök och tre fall av grovt olaga hot.

I juli, när rätten först tog ställning till skuldfrågan, var beskedet att det fanns övertygande bevisning om att han gjort sig skyldig till fyra mordförsök, men i ett av dessa var två personer utsatta för skottlossning. Tingsrätten anser alltså därmed att Peter Mangs vid totalt fyra tillfällen försökt mörda sammanlagt fem personer.

Bland de gärningar som tingsrätten inte finner styrkta ur åtalet finns mordet på Gånglåtsvägen i Malmö den 28 juli 2003. När det gäller de åtalspunkter Mangs frias för skriver rätten att det saknas teknisk bevisning som binder honom vid brotten.

Rätten var inte enig. En nämndeman anser att Mangs även bör dömas för ett tredje mord, på en yngre man sommaren 2003. Två av nämndemännen anser att han även bör dömas för ett mordförsök 2010, där åtalet ogillats.

Tingsrätten skriver i domen att brotten kännetecknas av "extrem hänsynslöshet och fullständig avsaknad av empati för andra människor".

Jeanette Persson West har följt hela rättegången i Malmö tingsrätts säkerhetssal. Hon är mor till Trez West Persson som blev ihjälskjuten i oktober 2009. Klockan 09.30 var hon på plats i tingsrätten för att ta del av påföljden.

Vi kommer ju aldrig att bli av med detta. Så det är självklart att han ska ha ett livstidsstraff, det har ju vi. Domen är bra och rättvis, precis som det ska vara. Att någon får stå till svars är ju en del för att kunna gå vidare, säger hon till TT.

Kammaråklagare Håkan Larsson, en av de två åklagarna i målet, tycker inte att domen är överraskande, utan naturlig med hänsyn till de gärningar som Mangs döms för.

Det hade förvånat mig oerhört om han hade fått en annan påföljd, säger han.

Håkan Larsson säger att han ännu inte läst domen och först vill se hur tingsrätten resonerar innan han tar ställning till ett eventuellt överklagande.

Det är allvarliga gärningar vi pratar om och det finns både ett allmänintresse och ett intresse från målsägande. Men om det blir något överklagande från vår sida är omöjligt att säga i dagsläget.

Peter Mangs försvarare Jesper Montan var inte heller förvånad när livstidsdomen offentliggjordes.

Det här har vi vetat om en längre tid, att Mangs skulle få ett hårt straff, säger han.

På frågan om det kan komma ett överklagande säger Montan att det till sist är Peter Mangs som bestämmer. Men han utgår ifrån att det kommer ett överklagande.

Mangs ska enligt domen även betala skadestånd till målsägandena på sammanlagt 1 175 000 kronor.

Sverker Jönsson, lektor i straffrätt vid Lunds universitet, menar att påföljden var väntad, men att bevisningen i målet inte är optimal

Det som är slående är att man egentligen inte kan knyta hans person till hans brottsplats, annat än indirekt. I de delar man fäller honom för brott knyter man hans vapen till kulorna som avlossats, i kombination med att han för andra personer har berättat att han har gjort saker, säger han till TT. Jag uppfattar det som en ganska svag bevisning, det kan finnas en möjlighet att argumentera för att tingsrätten har varit lite för generös i sin bedömning.

Det omstridda "expertvittnet" Adina Schwartz flögs in från USA på uppdrag av Mangs försvarsadvokater för att försöka trasa sönder den starka vapenbevisningen. Men hon hann inte säga många ord förrän hon totalsågades av åklagarna. Inte heller domstolen har fäst något avseende vid Schwartz.

Den rättegångsdagen känns, om jag ska vara ärlig, ganska onödig. Hon nämns i någon enstaka mening i domen, men har ingen betydelse för utgången av målet, säger Strinäs.

Bakgrund: Satte skräck i Malmö

Peter Mangs greps den 6 november 2010 och har alltså när domen nu kommit varit frihetsberövad i över två år.

Gripandet föregicks av en stor polisaktion under hösten, sedan man upptäckt att samma vapen använts vid en rad oförklarliga skottdåd i Malmö- i huvudsak riktade mot personer med invandrarbakgrund. I några av fallen missade skotten, i andra fick de beskjutna allvarliga skador. Uppgifterna om en serieskytt väckte stor oro i Malmö.

Mangs var en av relativt få i Malmö som hade licens för den aktuella vapentypen och polisen fick dessutom ett par tips som pekade ut honom.

I hans lägenhet hittades förutom vapen och vapendelar bland annat en stridsväst, olika sorters förklädnader och en lista med adresserna till flera av skottlossningarna.

Mangs åtalades i maj i år för bland annat tre mord och tolv mordförsök. Han nekar till allt utom skadegörelse. Under rättegången har han bitvis vägrat svara på frågor och läst böcker under förhandlingarna.

Den 24 juli förklarade tingsrätten honom skyldig till två av morden och fyra av mordförsöken.

Mer läsning

Annons