Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livni reste inte - slapp gripas

En brittisk domstol utfärdade en order om att gripa Israels oppositionsledare Tzipi Livni - men tog tillbaks den när man fann att hon inställt sin resa, uppger tidningen Guardian.

Det var på begäran av advokater till palestinska offer för krigshandlingarna i Gaza i vintras som ordern hade utfärdats. Tzipi Livni hade som dåvarande utrikesminister stort inflytande över händelserna, och Israel anklagas från den palestinska sidan och av FN för krigsförbrytelser. Det var meningen att Livni skulle delta i ett judiskt möte i London det gångna veckoslutet. Men när domstolen fann att hon ändå inte kommit, så drogs ordern tillbaka.

På Livnis kontor sade man enligt israelisk press att resan blev inställd redan för ett par veckor sedan på grund av tidsproblem.

UD:s språkrör sade att man skyndsamt försöker utreda vad som gäller och att Storbritannien vill göra allt för att främja fred i Mellanöstern "och då måste israeliska ledare känna att de kan komma hit för samtal med regeringen".

För två månader sedan avvisade en brittisk domstol en liknande begäran från propalestinska grupper om att gripa Israels försvarsminister Ehud Barak som då var på besök.

När israeliska parlamentet öppnade i oktober sade premiärminister Benjamin Netanyahu att Israel inte tänker tillåta att dess ledare ställs inför rätta i Haag för att de "skickat soldater för att försvara städer och civilbefolkning".