Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livlig debatt om laxtrappa i Sollefteå

En laxtrappa förbi Sollefteå kraftverk skulle kosta mellan 50 och 70 miljoner kronor. Det visar den utredning som Sollefteåforsen AB nu fått klar.

Sollefteåforsen ägs till 50 procent vardera av Eon och Sollefteå kommun. Tankarna på en fiskevandringsled så att fisken kan vandra vidare även uppströms kraftverket har funnits länge. För en tid sedan antog kommunfullmäktige en motion med innebörden att Sollefteåforsen skulle låta genomföra en opartisk utredning.

Det förslaget antog bolaget och nu när utredningen klar. Den har utförts av WSP och Terralinnagruppen. På måndagens fanns utredningens huvudmän på plats och informerade om resultatet.

Utredarna har tittat på tre olika alternativ. Två på den södra sidan och en på den norra. Utredarnas slutsats är att det är möjligt att bygga en laxtrappa. Men att det kommer att kosta en del. Mellan 50 - 70 miljoner kronor. Dessutom skulle konsekvenserna för kraftverket bli cirka 5,25 miljoner konor om året i minskad produktion.

I utredningen tas en mängd risker upp, till exempel rasbelägna nipor, svårighet för fisken att hitta vandringsvägen med mera.

Utredarnas redovisning väckte en del debatt vid den efterföljande frågestunden. Flera menade att utredningen inte är opartisk.

– Vi behöver underlag för beslut. Inte en utredning som beställt både innehåll och konklusion, sade Mattias Ahlenhed, Västrainitiativet.

Flera andra, bland annat centerpartisterna Paul Höglund och Ingemar Jonsson var också kritiska. Någon utredning delades nämligen inte ut, det blev bara en muntlig föredragning. Utredningen i sin helhet finns hos Sollefteåforsen AB.

Vad som nu kommer att hända återstår att se.

Frågan om ny bolagsordning för Höga Kusten Destinationsutveckling AB blev en stor fråga. Bolaget ifråga är redan i gång. Men Bolagsverket hade en del syn på formalia i bolagsordningen. När det nu skulle ändras ville Roger Johansson (VISKB) och Ingemar Jonsson (C) inflika en del övriga ändringar också, framförallt att Sollefteå som destination ska synas tydligare. Det blev upphovet till en del kommunjuridisk kaos.

En återremiss skulle nämligen innebära att bolaget, som redan startat och har verksamhet, inte skulle kunna fortsätta. Nu blev det inte så, majoriteten röstade igenom ändringarna, men flera centerpartister och representanter för Västrainitiativet reserverade sig.

Under mötet passade fullmäktige också på att uppvakta Tindra Jennel, Fabien Thomasson och Isaak Sundvall från Långsele. De uppmärksamades för att de räddade livet på en skolkamrat i bassängen förra månaden.