Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livfull Lubbe på cd

"Nu ska jag berätta en annan historia om Tomas Lack. Jag skulle kunna berätta ännu många fler historier, men jag är rädd att du blir trött på min lilla vän".

Så inleder Ludvig Nordström novellen Storken. En av hans många noveller om sitt alterego Tomas Lack. Den novellen om hur Tomas Lack är rädd att en kvinna i familjens tjänst ska spricka för att hon äter så mycket potatis.

När de vuxna talar om att storken ska komma på besök funderar han mycket över den där storkens ärende och det där med att magar kan spricka, som han hört så mycket talas om.

Litteraturvetaren Eva Söderberg inleder med den novellen en ny cd med några verk av Ludvig Nordström samt några avsnitt ur Ludvig Nordströms klassiska radioserie Lort-Sverige från 1938.

Ludvig Nordströms noveller om Tomas Lack är de charmigaste och kanske mest livskraftiga litterära exemplen ur Ludvig Nordströms stora produktion. Det är alldeles utmärkt att Ludvig Nordström Sällskapet - bildat 1992 med syftet att främja intresset för och studier av Ludvig Nordströms författarskap - producerat den här utgivningen.

Konstkritikern Torgny Åströms frodiga och mycket livfulla inläsning av novellen "Tomas Lacks första hustru" är en särskild fröjd att lyssna till.

Lubbe

Inläsningar: Eva Söderberg, Torgny Åström, Peter Sundin

Två avsnitt ur radioserien Lort-Sverige

Ludvig Nordström-Sällskapet