Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet är världens bästa tidsfördriv

Det räckte det med en dag av sång och musik. Under lördagen knöt folk kontakter istället.
- Det är det viktiga i UKM, säger helgens konferencier Elin Lundström.

Annons

Ung Kultur Möts. En händelse som yttrar sig precis på det sätt som meningen antyder; unga människor samlas på en större lokalyta för att socialisera med varandra. Mittenordet, kultur, står för den gemensamma faktorn dessa två dagar. Ordet som representerar den musik ungdomarna skapat, den tavla de målat, den dikt de skrivit eller den pjäs de uppfört, allt abstrakt eller materiellt ställs ut och framförs till allas beskådning.
I år valde arrangörerna att tona ner själva tävlingsmomentet, och den jury som under söndagen utsåg vinnarna döptes därför om till urvalsgruppen.

ROCKPOETEN
Det låter lite bättre. Helgen ska vara ett tillfälle för deltagarna att visa vad de kan, säger Camilla Selander från urvalsgruppen, som var med och bestämde vem och vilka som senare får åka till UKM:s länsfinal.
I år var det 24 bidrag som fick tillfället att beundras.
Personligen tittar jag på de som kanske vågade mer än vad de egentligen trodde. Det behöver inte vara de mest rutinerade, utan de som lagt ner mycket jobb. Sen vill vi ha en blandning av vinnarna också, inte bara fem rockband, utan även konst och teatergrupper. Det är svårt, hur jämför man techno med fotografier till exempel, funderar Camilla Selander.
Under lördagen anordnades skriv- och teaterverkstäder, där gymnasieläraren Annelie Umegård höll i den förstnämnde. Deltagarna fick under två timmar ikläda sig poet-rollen och diktera ihop några verser efter Annelie Umegårds riktlinjer.
Det finns inga regler hur en dikt ska se ut. Att man tidigare följde vissa mallar, bröts upp med modernismen på 1900-talet, och man fick skriva som man kände. Här får ungdomarna läsa upp egna och höra andras dikter, utan att bli kritiserad, och släppa sina hämningar, säger Annelie Umegård, som under timmarna gärna refererade till rockpoeten Lars Winnerbäcks texter.

TEATERFOLKET
Han har förmågan att hitta nya, djärva och halsbrytande metaforer. Att sätta ord på känslor man känner igen. Här sitter vi och blandar ut vår tid med lite te är underbart, säger Anneli Umegård.
En utmanare till Winnerbäck kanske 18-årige Johnny Svärdefalk kan bli, som imponerade särskilt på gruppen med sin rad: Livet är världens bästa tidsfördriv.
Det kan inte bli för mycket poesi, det är så många onsdagar i livet ändå. All film och musik är ett berättande som folk tycker om. De flesta har nog mer poesi i sitt liv än de vet om, säger Annelie Umegård.
Efter diktstunden samlades många i rummet där Chanette Borbjerg och Hans Insulander höll i en teaterverkstad. Nyinflyttade till Örnsköldsvik utgör de båda teatergruppen Teater Jajamän, och har i april för avsikt att turnera med den nyskrivna pjäsen Östan Om Sol och Västan Om Måne en pjäs som mest riktar sig till de yngre barnen.
Att få ge och ta från sig själv, att se saker ur olika vinklar. Och publikens applåder såklart, svarar Hans Insulander på frågan vad man får ut av teater.
Det är utmanande, och ger en massa spännande möten med människor, fyller Chanette Borbjerg i, tidigare bosatt i Köpenhamn.

KONTAKT
Till tonerna av ett piano med en rosslig Tom Waits-stämma i förgrunden, genomfördes så en rad avslappnande övningar, tänkta att ge de ditkomna deltagarna större tillit för varandra innan de fick släppa lös till en improvisationsteater. Och efter en dryg timme stod de utan hämningar på scengolvet, där de blommade ut till aktörer av underhållande skola.
Det gick jättebra, det märks att det finns en teaterlinje här, säger Hans Insulander efter verkstaden.
Härligt att se en sådan glädje, och att det var många killar som kom, tycker Chanette Borbjerg.
Lördagen avslutades sedan med tv-spelskväll på Musikhuset, innan söndagens kulturkavalkad var redo att sätta igång. Arton framträdanden, alla med fem minuter på sig, betades av på tre timmar.
Och det var en blandad kompott av bidrag som hade anmält sig, allt från hårdrock till dansuppvisning och poesi. Technoduon Standby, direkt ut efter inledande Rockforumsvinnarna Vargas, passade i uppmärksamheten på att efterlysa en kvinnlig sångerska till gruppen. Är det kontaktknytningsdagar så är det.

VINST I BREVLÅDAN
I startfältet fanns också Kerstin Grundberg, självtitulerad poetissa, med högläsning av tre egenkomponerade dikter. Hip-hopen representerades av Vboy feat. Silver samt Tato Rivera från Chulos, en trio nedkrympt till ett soloframförande på grund av sjukdom. En tjej som spelat piano sedan årskurs fyra, Maritina Juntonen, går nu första året på Nolaskolan och bjöd på ett potpurri från den klassiska tidsepoken. Hotflames, som egentligen har mer vana i att sjunga, ville göra någonting annat denna dag och dansade istället. David Jonsson sjöng i elak stämma sin Seeds Of Evil, medan Katja Ottosson i gruppen M-eye med vacker röst framförde Titiyos Come Along.
Vinnarna avslöjades däremot inte under dagen. Istället kommer de som tagit sig vidare att få ett utskick i brevlådan vid obestämd tidpunkt. Urvalsgruppen, som en timme efter evenemangets slut ännu inte var helt klara, hade svårigheter att välja bort något bidrag då de helst ville utse fler finalister än vad som var tillåtet. Ett mycket bra och starkt lokalt UKM, löd deras summering av helgen.


Film från UKM (1,23 Mb)
[Bild & redigering: Daniel Tiger, Eric Björklund]
OBS! För att se filmen måste du ha Quicktime installerad.
Ladda ner QuicktimeTOMMY EHLIN


UNG

Mer läsning

Annons