Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Littorin jättenöjd med jobbcoacher

Regeringens miljardsatsning på så kallade jobbcoacher har knappt inletts. Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin är lyrisk och oppositionen har tonat ned sin kritik.

När riksdagen på fredagen höll en extrainsatt debatt om regeringens satsning på jobbcoacher riktade Socialdemokraternas Sven-Erik Österberg mest in sig på att uppföljningen av vad coacherna gör, och vad resultaten blir, kan bli dålig. Men han kritiserade också storleken på satsningen - regeringen har avsatt tre miljarder kronor på tre år - och att åtgärden är dåligt anpassad till lågkonjunkturen.

Det är som att skicka ut någon att plocka blåbär mitt i vintern, sade Österberg.

Men enligt arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) är det en felsyn, det finns visst jobb att söka även i kristider.

Debatten kom till på begäran av Socialdemokraterna sedan Aftonbladet i ett antal artiklar i början av november hävdat att ett hundratal av 952 kontrakterade företag kunde misstänkas använda kontroversiella metoder. Det underbyggdes med två besök som tidningens reportrar hade gjort hos två företag, som likhet med övriga har avtal med Arbetsförmedlingen om coachtjänster.

Arbetsförmedlingen bestämde sig för att granska ett 50-tal företag och den granskningen pågår fortfarande. Den väntas bli klar i januari.

Förmedlingen har kontaktat de arbetssökande som varit på coachning hos ett av de företag som tidningen pekade ut som oseriöst. Ingen av dem har, enligt Arbetsförmedlingen, varit med om det som tidningens reporter beskrev.

Littorin medgav i debatten att han är orolig för kvaliteten.

Det måste man vara när man har en så kraftig volymtillväxt, säger han. Det kan ske misstag i upphandlingen och finnas brister i kvaliteten.

Samtidigt är han övertygad om att det är helt rätt att satsa på coacher.

Jag är jättenöjd med coacherna. De coacher jag har träffats och de arbetslösa som har fått coachning är lyriska. Det finns ingen anledning i världen att ändra på det. Det är ett väldigt bra redskap för att hjälpa människor att få en karta tillbaka till arbetsmarknaden. Det ska vi inte ändra på, säger han.